Piektdien, 2. februārī, plkst. 17.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā atklās Janas Gruntmanes personālizstādi “Janas tekstilmāksla”. Visi interesenti aicināti uz sarunu ar mākslinieci par izstādē redzamajiem darbiem un skatītājam neredzamo radīšanas procesu.

Izstāde ir stāsts. Stāsti mēdz būt dažādi, un šis ir stāsts par dažādību. Arī par daudzšķautņainību. Savā izstādē bibliotēkā māksliniece Jana Gruntmane grib parādīt tekstilmākslas daudzveidību. Tikpat dažādi kā grāmatas, neskatoties uz ārējo līdzību, ir arī tekstilmākslas darbi. Katrs nes savu īpašo stāstu, kas ir ieausts un iepīts izstādē redzamo tekstila darbu tehnikās. “Tikai tad, kad cilvēks pieiet tuvāk, atver, ieskatās, pieskaras grāmatai vai darbam, viņš pamana nianses, citādo. Katram izstādes darbam ir savs stāsts,” saka Jana.

Šis ir arī stāsts par tukšumu. Izstāde ir turpinājums notikumiem, kas aizsākās jau pagājušajā gadā, kad Janas Gruntmanes darbs “Elpa” bija iekļauts foto kluba “Kaktuss” izstādē “Elpai vajag telpu”. Pēc dažu dienu atrašanās bibliotēkā tas nozuda. Tā vietā palika tukšums. Bet, tukšums nekad nepaliek tukšs, vieta aizpildās. Kad atbrīvojas telpa, parādās jauna elpa. Kāpēc lai tā nebūtu tekstilmākslas elpa mūsu bibliotēkas telpās?

“Pārsteidzoši, cik elpa un tekstilmāksla ir daudzdimensionāla. Tekstils nav kā foto, tas var būt plaknē, var būt telpisks, var skanēt, tas ir arī taustāms. Tekstils ir īsts. Tekstils vienmēr telpā ienes siltuma, mājīguma, klātesamības, piepildījuma sajūtu. Tekstils ienes dimensiju, nobeiguma akcentu,” pārdomās dalās māksliniece.   

Jana Gruntmane ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju. Šobrīd no Ventavas Ventspils novadā ir pārcēlusies uz Mārupi un darbojas kā mēbeļu un interjera dizainere uzņēmumā “Ripo”.

Izstāde Ventspils Galvenajā bibliotēkā būs apskatāma no 2. februāra līdz 28. martam.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Pilsēta 30.01.2024, 12:45:08

    Diemžēl brīnišķīgos mākslas darbus aizēno nepatīkama pēcgarša kura radās pēc ļoti neveiksmīgās "pašreklāmas".
    Kaut gan zinot idejas autorus nav jābrīnās par tādu iznākumu. Tikai žēl, ka māksliniece uz ko tādu parakstījās.

  • 0
    Viktors + 30.01.2024, 14:31:59

    Vai gadījumā visu to būšanu nevarētu apzīmēt ar vienu vārdu-lembergisms?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: