Ventspils fotoklubs Moments sadarbībā ar Talsu fotoklubu un Ventspils Kultūras centra atbalstu nodod skatītājiem apskatei fotoizstādi Iela vārdā…. Izstāde veltīta 23 Ventspils ielām, kurām doti personvārdi. Iespēju robežās arī tika uzrunāti un fotografēti iedzīvotāji, kuriem dots ielas nosaukumam atbilstošs vārds.

Izstādes atklāšana paredzēta piektdien, 4. augustā, plkst. 19 Annas ielā 11, bijušās NMPD Ventspils stacijas teritorijā. Sadarbības projektā tapušās 130 fotogrāfijas būs izstādītas ātrās palīdzības pagalmā. Izstādes darbus varēs apskatīt mēnesi. Pasākuma organizatori ir parūpējušies, lai laika apstākļi, piemēram, lietus, nebūtu šķērslis bilžu izstādīšanai brīvā dabā. Izstādes koncepts paredz, ka fotogrāfijas varēs apskatīt bez darba laika ierobežojuma. «Ideja par šo projektu radās Talsu fotokluba vadītājam Uldim Balgam, kas pēdējos gadus ir biežs viesis mūsu pilsētā. Viņš, pastaigājoties pa Ventspili, ievēroja, ka pilsētā ir daudz ielu, kurām doti kalendārā ierakstītie cilvēku vārdi. Fotogrāfam radās doma: vajadzētu šīs ielas iemūžināt fotogrāfijās,» stāsta Ventspils fotokluba Moments dalībnieks Juris Presņikovs. Talsenieka Ulda ideja pamudināja fotogrāfus ne tikai ņemt rokās savas kameras un fotografēt, bet arī grāmatās un internetā sameklēt attiecīgus resursus un veikt nelielu izpētes darbu par Ventspils ielu vēsturi.

Bulvāris, gatve, prospekts, aleja, dambis, krastmala, šķērsiela, līnija – tās visas ir ielas, un katrai ir savs izskats, nozīme un, protams, arī nosaukums. Pamatā ielas ir domātas satiksmes nodrošināšanai. Tomēr ir arī tādas ielas, pa kurām var pārvietoties tikai kājām. Ielu vēsture ir sena, jo tās tika būvētas jau senajā Romā un Ēģiptē. Ielas vienmēr ir bijušas neatņemamas apdzīvoto vietu infrastruktūru sastāvdaļas. Vēsturiskie dati liecina, ka 18. gadsimta beigās vecākajā Ventspils kartē minētas 35 ielas. 1900. gadā – 50 ielas, bet 1912. gadā jau 63 ielas. Vēlākajos gados, kad pilsētas teritorijai pievienojās apkārtējie ciemi, arī ielu skaits turpināja augt. Šobrīd – pēc Komunālās pārvaldes datiem – Ventspilī reģistrētas 300 ielas.

Ielu nosaukumi ir veidojušies pēc tradīcijām un tuvāko iedzīvotāju nodarbes: Maiznieku, Skroderu un Kalēju iela. Dažas ielas ir nosauktas arī baznīcas svēto vārdos, piemēram, Annas, Pētera, Nikolaja un Ģertrūdes iela, kā arī ir ielu nosaukumi, kas norāda virzienu: Užavas un Kuldīgas iela. Gadsimtiem ejot un dažādām varām mainoties, mainījušies arī ielu nosaukumi – atbilstoši tajā brīdī pastāvošajam režīmam, piemēram, Nikolaja iela pārtapa par Čapajeva ielu. Atgūstot Latvijas neatkarību, arī daudzas pārdēvētās ielas atguva savus agrākos nosaukumus. Pilsētai attīstoties, ielu tīkls aug ar jauniem ielu nosaukumiem, piemēram, Noras iela. «Iela – tās nav tikai ēkas un infrastruktūra, iela ir arī cilvēki. Ventspilī, izrādās, ir daudz vairāk ielu ar cilvēku personvārdiem nekā Talsos. Mūsu klubs labprāt atsaucās Talsu kolēģu iniciatīvai iemūžināt Ventspils ielas, aicinot tajās būt arī iedzīvotājiem, kuriem dots tāds pats personvārds kā ielas nosaukums. Katram fotogrāfam tika sava iela un savi cilvēki, kuru vārdi sakrīt ar ielu nosaukumiem. Paldies visiem ventspilniekiem par atsaucību. Īpašu paldies vēlos pateikt saviem modeļiem – Pēterim Neimanim, Pēterim Vočtavam, Aleksandrai – par to, ka nenobijās un iesaistījās šajā projektā. Mēs savu darbu esam padarījuši, tagad gaidīsim ventspilnieku vērtējumu par paveikto. Svinot pilsētas dzimšanas dienu, ikviens aicināts apskatīt šo izstādi,» saka Presņikovs.

Aicinājums fotografēties Aleksandra ielā atsaucās ventspilniece Aleksandra.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Ciemiņš 07.08.2023, 09:07:03

    Ļoti patika šī ideja. Bildes skaistas. Labprāt redzētu vēl citas ielas un cilvēkus.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: