Jau rīt plkst. 18 koncertzālē Latvija izskanēs Jāņa Šipkēvica solokoncerts Shipsea. Siltā gaismā. Līdzās Shipsea uz skatuves kāps arī jaunā dziedātāja Una Daniela un burvīgās stīgu kvarteta dāmas.

Koncertprogrammā Siltā gaismā Shipsea apvienojis dziesmas, kas, viņaprāt, atspoguļo mīlestības temperatūras plašo diapazonu – no Raiņa Meitenes ar ledus acīm līdz karstai kvēlei. Jaunā lasījumā stīgu kvarteta, klavieru un balsu salikumā izskanēs būtiskākās lappuses no Shipsea daiļrades – Taviem ceļiem, Mežaparks, kā arī jaunākā albuma Apgaismo mani dziesmas Tavi viļņi, Pie upes, Dunka un Siltā gaismā. Jāņa Šipkēvica oriģinālmūzikas projekts Shipsea tika izveidots 2013. gadā, bet 2022. gadā izdotais albums Apgaismo mani kļuva par tā pirmo pilna apjoma albumu. Dziedātājs pārstāvējis arī vokālo apvienību Cosmos un kopā ar citu tās bijušo dalībnieku Reini Sējānu izveidojis grupu Instrumenti, kā arī realizējis daudzus individuālos projektus.

Jānis Šipkēvics sniedza nelielu interviju Ventas Balsij pirms piektdien, 26. maijā, gaidāmā koncerta.

Siltā gaismā pirmā satikšanās – ar šiem vārdiem iesākas jūsu dziesma Siltā gaismā. Koncertzālē Latvija uzstāsieties pirmo reizi. Kādas sajūtas pārņem, domājot par šo satikšanos?

– Uz Ventspili vienmēr esmu devies ar prieku, senāk esmu uzstājies ar vokālo apvienību Cosmos, ar grupu Instrumenti – tās man ir ļoti siltas atmiņas. Iepriekšējā pieredze bija ļoti patīkama, un domāju arī šoreiz piedzīvosim tikpat spilgtas izjūtas. Piekrītu, dziesma Siltā gaismā noteikti iegūs īpašāku skanējumu, jo koncertzālē uzstāšos pirmo reizi. Līdz šim mana satikšanās ar koncertzāli bijusi caur bildēm, caur stāstiem, esmu priecājies līdz ar tiem mūziķiem, kam bijusi izdevība šeit uzstāties. Piektdienas koncertu Ventspilī gaidu jo īpaši – kā saldo ēdienu, ko esmu pietaupījis. Koncertprogramma Siltā gaisma ir ļoti piemērota šādai koncertzāles atmosfērai, raksturam un akustikai. Noteikti vēl vairāk emociju par koncertzāli varēšu paust pēc koncerta. Labprāt pēc koncertiem tiekos ar saviem koncerta apmeklētājiem, iespējams, tad arī visspilgtāk būs iespējams sajust manas emocijas.

Koncertā izskanēs dažādi skaņdarbi. Būs dziesmas no jaunā albuma Apgaismo mani. Pastāstiet par to.

– Ir divi virzieni, kuros esmu gājis kopš jaunā albuma iznākšanas. Viens ir programma Apgaismo mani, ar kuru mēs ar pilnu grupu startējām Dailes teātrī Rīgā, caur dziesmām izskanot ļoti personīgiem pieredzes stāstiem – orģināldziesmām, savukārt februārī tika izveidota programma ar stīgu kvartetu un multinstrumentālisti un dziedātāju Unu Danielu. Šo programmu vedīsim uz Ventspili – siltās gaismas tēma un sajūta caurvīs koncertprogrammu. Stīgu kvarteta klātbūtne noteikti nav tikai skanisks noformējums, tas ir mugurkauls visai programmai, kas noteiks stilistiku un sajūtu.

Koncertā izskanēs arī dziesmas, kas jums pašam ir svarīgas, kas veidojušas skatījumu uz to, kas ir mīlestība.

– Un veidojušas izpratni par to, kā runāt par emocijām un sajūtām, lai tas nebūtu banāli un saglabātu patiesumu un autentiskumu. Piektdienas koncertā izskanēs vairāki man ļoti būtiski skaņdarbi, piemēram, Mārtiņa Brauna, Māras Zālītes Veltījums mīlestībai, Ulda Marhilēviča Naktsvārdi. Šīs dziesmas koncertā ik reiz mainās un es nevaru apsolīt, kuras tieši būs dzirdamas un kuras konkrētajā brīdī šķitīs piemērotas, to izlemju pašā koncertā. Tās ir mīlestības dažādās temperatūras, kuras esmu pats piedzīvojis un mēģinājis ietērpt mūzikā, savos albumos.

Vai ir rasta atbilde uz jautājumu, kas ir mīlestība?

– Mīlestība ir klātbūtne, mīlestība ir tad, kad patiešām to piedzīvo, jo visādi citādi tie ir tikai stāsti par mīlestību vai atmiņas. Tas noteikti ir banāli, sakot, ka mīlestība ir darbības vārds, bet mīlestība patiesi ir darbība, tas nav paziņojums, tas nav apsolījums, mīlestība ir dodoša un tā vienlaikus ir ļoti dāsna, pretim negaidoša.

Kopā ar jums uz skatuves būs jaunā dziedātāja Una Daniela un stīgu kvarteta dāmas. Kā jums izveidojās šī sadarbība?

– Pirmo reizi Unu dzirdēju Prāta vētras koncerttūrē, kur man bija tas gods visas tūres garumā iesildīt šīs grupas albumu. Pēc šīs tūres uzrunāju Unu pievienoties maniem koncertiem Dailes teātrī, par ko viņa bija ļoti priecīga. Tas savukārt mani rosināja domāt par to, kā šo sadarbību attīstīt vēl veiksmīgāk. Zinot, ka Una ir ne tikai dziedātāja, bet arī virtuozi pārvalda dažādus instrumentus, biju pārliecināts, ka dueta sadarbībā mēs varētu izdarīt daudz uz skatuves. Savukārt stīgu kvartets ir viens no pamatbalstiem šajā koncertprogrammā, ko radījām februārī Nacionālajā teātrī. Man ir prieks, ka šī mūzika, šī koncertprogramma dzīvo tālāk un ka mēs turpinām to spēlēt. Priecājos, ka tagad tā būs nokļuvusi arī līdz Latvijas rietumkrastam.

Koncertprogrammu caurvij gaismas tēma. Kā mums ieslēgt gaismu sevī?

– Mums ir jāiemācās rast gaisma mazās lietās, vienkāršos brīnumos, kuru mums visapkārt netrūkst, un arī lielajās patiesībās, kas nav jāmeklē tāltālās zemēs vai sarežģītās grāmatās, vienkārši ieklausoties, ko mums stāsta bērni, ko mums stāsta omītes un opīši, ieklausīties viņu dzīves atziņās un pieredzes stāstos. Tādējādi varam ļoti daudz mācīties un uzzināt par nākotni, uzzināt reālus ieteikumus, kā izvairīties no lielām katastrofām, ieklausoties cilvēkos, kas mums ir blakus. Un ventspilnieki gaismu var meklēt arī dabā, jo Ventspilī ir tā lieliskā iespēja būt pie jūras, būt dabas ieskautiem, līdzās dabas bagātajām skaņām mazliet paklausīties klusumā, pašiem savā balsī, ko tā saka. Pabūt ar sevi – tā ir gaismas ieslēgšana sevī. Ceru, ka mūsu satikšanās palīdzēs ieraudzīt īsto gaismu. Uz tikšanos koncertā!

Koncertu organizē SIA Kurzemes filharmonija, finansē – Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes nopērkamas bilesuparadizes.lv kasēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: