Viens no mūspuses tūrisma objektiem, ko īpaši iecienījušas ģimenes ar bērniem – minizoo Buki Ventspils pievārtē – ir gatavs aktīvajai tūrisma sezonai. Saimnieki Vita un Agris Buki nemitīgi rūpējas par to, lai apskatāmo dzīvnieku būtu vairāk un tie būtu dažādi.

Pēdējā laikā dzīvnieku pulkam pievienojušies aras un Amazones papagaiļi, kā arī sesks, bet šogad klāt nāks speciālas šķirnes aitas, kazu pāris, kakadu pāris un arī mērkaķītis. Tiem, kas minizoo pēdējā laikā nav apmeklējuši, būs interesanti paviesoties pirms dažiem gadiem ierīkotajā tropu mājā ar dažādiem eksotiskiem iemītniekiem, tostarp hameleonu, ķirzakām, gekoniem, zirnekļiem, skorpioniem, Āfrikas pigmeju pundurežiem, jūrascūciņām un citiem.

Atpūtas vietas saimnieku ikdiena ir darbiem bagāta, jo aprūpējamo dzīvnieciņu skaits ir liels un to vajadzības – dažādas. Itin bieži kāds jāārstē, kādam nepieciešama īpaša barība, bet vēl kāds pamanās izlauzties no aploka un doties brīvsolī. Tā pērn decembrī gadījies ar dambrieža govi, kura izlauzusies no sev atvēlētā aploka un aizauļojusi Pasiekstes vējdzirnavu virzienā. Saimnieki stāsta, ka savā prātā šo dzīvnieku jau norakstījuši, jo savvaļas lopiņu, lai arī tas aplokā nāk klāt un atļauj saimniekiem sevi pabarot no rokas, noķert un dabūt mājās esot samērā nereāli. Taču tās pašas dienas vakarā saimniekus gaidījis pārsteigums – dambriežu mamma pati atradusi ceļu atpakaļ un staigājusi pa pagalmu.

Pašos pirmsākumos, kad iegādātas pirmās vistiņas un kaziņas pašu vajadzībām, saimniece Vita baidījusies vistiņu pat rokās ņemt un nav pratusi kaziņu izslaukt. Laika gaitā apgūtas dažādas zināšanas par saviem aprūpējamajiem, iegūtas prasmes palīdzēt dzīvnieku mazuļiem nākt pasaulē un gādāt, lai savstarpējās cīņās cietušie zvēriņi izārstētos un atgūtu veselību. Reiz nācies palīdzēt pāvam, kuru saknābis paša tēvs, un šinšilai, kuru nelāgi sakoduši sugas brāļi. Dzīvniekus mēdz apdraudēt arī caunas, kas ielaužas aplokos, un citi uzbrucēji. Taču Buki ir apņēmības pilni tikt ar visām grūtībām galā. Barības rezerves tiek laikus sagādātas, uz priekšdienām nopirkts siens. Diezgan dārga un specifiska ēdināšana ir tropu mājas iemītniekiem, tāpēc saimnieki ir pateicīgi, ja kāds iemet naudiņu krājkasītē šim mērķim. Interesanti, ka tarakānus un tārpus, ko ēd daļa tropu mājas iemītnieku, audzē Rīgā un uz Bukiem sūta ar autopastu. Saimnieki smej, ka autopasta darbinieki, domājams, pat nenojauš, kādu kravu transportē.

Tā kā Bukos sniedz arī nakšņošanas pakalpojumus, iznomā atpūtas vietas un nojumes pasākumiem, kā arī tirgo malku, darba daudz ir visu gadu. Vasarā, protams, visvairāk – lielākais klientu pieplūdums mūspusē sākoties pēc Jāņiem un noslēdzoties augusta beigās. Neatsverami palīgi saimniekošanā ir dēli Jānis un Mārtiņš, kā arī meita Anete, kura vecākiem palīdz tikt galā ar atpūtas vietas mājaslapu internetā un sociālo tīklu kontiem. Ar algotiem palīgiem gan tik labi Bukiem neveicas – mūslaikos esot ļoti grūti atrast cilvēkus, kuri gribētu strādāt un uz kuriem varētu paļauties. Diemžēl mēdzot gadīties pat tā, ka līgumu noslēdz, bet cilvēks darbā tā arī neatnāk, vai arī pēc dažu dienu strādāšanas paņem slimības lapu un pēc tās darbu neturpina. Taču dzīvnieki jābaro katru dienu, un kādam tas ir jādara. Līdz ar to par paplašināšanos varot nesapņot, saka saimnieks.

Viņš stāsta, ka vēl viens jaunums būs plašāka atpūtas zona bērniem. Bukos jau ir piepūšamās atrakcijas, bet ir plānots piedāvājumu vēl izvērst. Tā kā strādā vien paši un visus uzlabojumus īsteno par saviem līdzekļiem, ar to tik ātri neejot. Projektus finansējuma piesaistei Buki vairs nerakstot – patīkot, ka nevienam nav parādā un nav jāatskaitās.

Vaicāti par to, vai apskata arī citus minizoo, Buki norāda – ētisku apsvērumu dēļ Latvijā citus minizoo neapmeklējot, tikai ārzemēs. Savulaik tieši kāda minizoo apmeklējums Vācijā kalpojis par iedvesmu, lai pēc atgriešanās izveidotu paši savu. Darba augļu baudīšanai un ceļošanai gan Bukiem daudz laika neatliek – brīvsolī izdodas doties vien divas nedēļas septembrī, pēc aktīvās tūrisma sezonas, un dažas dienas pavasarī.

Patīkamus brīžus darbā sagādājot labi vārdi no klientiem. Reiz kāda Zviedrijā dzīvojoša latviešu ģimene atzinusi, ka redzējuši daudzus minizoodārzus visā pasaulē, bet šis esot vislabākais. Iepriecinājusi arī no Ventspils novada pašvaldības saņemtā atzinība, piešķirot Goda rakstu. Buki uzteic lielisko sadarbību ar Ventspils Tūrisma informācijas centru, kas labprāt izplata apmeklētājiem minizoo bukletus un arī regulāri informē par gaidāmajiem pasākumiem.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Gunita Gunita 28.04.2023, 14:45:48

    Un vispār viņi liek par brīvu strādāt!

  • -2
    Elviss22 28.04.2023, 17:15:09

    Lai pie viņiem nokļūtu ir mašīnai gandrīz riteņi jānolauž, novads jau nu gan varētu padomāt par ceļu stāvokli.

  • -2
    Sandra Harmonija 28.04.2023, 17:55:25

    man patīk BUKOS.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: