Ceturtdien, 27. aprīlī, Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome apstiprināja maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu un bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu, kas stāsies spēkā ar š. g. 1. jūniju.

2019. gadā Eiropas Komisija nāca klajā ar paziņojumu par “Eiropas zaļo kursu” un 2020. gada 11. martā ar paziņojumu “Jaunas aprites ekonomikas rīcības plāns “Par tīrāku konkurētspējīgāku Eiropu””, kas akcentēja nepieciešamību dalībvalstīm straujāk pāriet uz aprites ekonomiku un virzīties uz izaicinošo atkritumu apsaimniekošanas mērķu sasniegšanu. Eiropas Savienības izvirzītās prasības ir mainījušas arī atkritumu apsaimniekošanas sistēmas hierarhiju, nosakot, ka atkritumu glabāšana ir vismazāk atbalstāmais atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstības virziens.

Līdz ar jauno Eiropas Savienības kursu, arī Latvijai tika izvirzīta virkne jaunu mērķu, kas secīgi ieviesa izmaiņas vairākos normatīvos attiecībā uz sadzīves atkritumu dalīto savākšanu, sagatavošanu atkārtotai izmantošanai un pārstrādei, un apglabāšanu atkritumu poligonos, līdz ar ko atkritumu apsaimniekošanas sistēma nepārtraukti jāpilnveido atbilstoši aktuālajām prasībām.

Maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu netika pārskatīta kopš 2018. gada. Gan jauno prasību izpilde, gan maksu veidojošo izmaksu pieaugums – degvielas un citu energoresursu iegādes cenas, valstī noteiktās minimālās darba algas un citu izmaksu pieaugums, ir ietekmējis maksu veidojošo izmaksu struktūru, līdz ar ko bija nepieciešams pārskatīt maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu, maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu sastāv no divām daļām:

  • Pašvaldības apstiprinātās maksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kurā tiek ietvertas visas izmaksas par nešķiroto un dalīti savākto atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, šķirošanu un citām normatīvajos aktos noteiktajām darbībām, ko veic pirms atkritumu reģenerācijas un kas samazina apglabājamo atkritumu apjomu, maksa par uzglabāšanu un šo darbību veikšanai nepieciešamo infrastruktūras objektu izveidošanu un uzturēšanu.

  • Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos, kuru pašvaldība nevar ietekmēt.

No 2023. gada 1. jūnija kopējā maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu noteikta 20,82 EUR/m3 (iesk. PVN).

Neskatoties uz izmaiņām, maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, salīdzinot ar maksu citās Latvijas pilsētās, saglabāsies viena no zemākajām (EUR/m3, ar PVN)*.

Lai samazinātu izmaksu pieaugumu, pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” atgādina, ka īpaša uzmanība jāpievērš radīto atkritumu pareizai apsaimniekošanai, tajā skaitā – atkritumu šķirošanai. Atkritumu apsaimniekotāju pieredze liecina, ka nešķirotu sadzīves atkritumu konteineros joprojām tiek izmesti 20 – 30% iepakojuma, ko varētu nošķirot un līdz ar to samazināt maksājumu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, jo jauktā un stikla iepakojuma konteineru uzstādīšana un šo dalīti vākto atkritumu izvešana ir bez maksas, pretēji nešķirotu sadzīves atkritumu konteinera izvešanai, par ko ir jāmaksā.

Sīkāka informācija par izmaiņām maksā par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un citiem ar atkritumu apsaimniekošanu saistītiem jautājumiem:

• e-pastā: vlk@ventspils.lv

• pa tālr.: 63626920.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    žurka 28.04.2023, 10:34:31

    Pieaugums ir dubultā, no 10.85 uz 20.82, neskatoties, ka arī pie ši tarifa jums bija peļņa! Un ko man darīt, ja brauc sētā sveši auto un izmet mūsu konteineros savus atkritumus? Nāk no tuvākajā privātmājām un arī izmet savus atkritumus? Māja pie bērnudārza Vāverīte, apsaimnieko VNĪ, sētā transformatora būda! Vēl vakar piebrauca, jauns, spīdīgs VW, vīrietis izmeta savus atkritumus un aizbrauca. Toties VNĪ vairāk interesē atjaunot vecās laternas, kas vispār neapgaismo mūsu īpašumu, nekā uzlikt kameras, kā bija runāts mājas sapulcē!

  • -5
    Rebeka Miksone 29.04.2023, 10:04:09

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” informē, ka spēkā esošā maksa (līdz 31.05.2023.) ir 13,13 EUR /m3, ieskaitot PVN.
    Un, kā jau uzņēmums iepriekš ir skaidrojis, izmest atkritumus citam īpašumam piederošajos konteineros ir administratīvais pārkāpums, tādēļ aicinām iespēju robežās piefiksēt pārkāpējus un ziņot par tiem Pašvaldības policijai vai sava nama pārvaldniekam.

  • 0
    žurka 30.04.2023, 12:16:02

    To Rebeka Miksone
    Jūsu zināšanai (un jums to vajadzētu zināt), man rēķinā tarifs 10,85 ir norādīts bez PVN, un jūsu mājas lapā arī vecais tarifs ar PVN nav atrodams. Un nē, es nevaru visu dienu stāvēt un vaktēt, kurš no kurienes ved un nes tos atkritumus, jo, jūsu zināšanai, man logi nav pretī konteineriem, bet VNĪ problēmu jau pusgadu pat netaisās risināt. Un kamēr izsaukšu MP, tikmēr sen jau visi ir gabalā, tāpēc neredzu jēgu. Tikmēr mežos pie jūras - mierīgi guļ tie atkritumi gadiem, dažs atved vēl klāt, paredzu, ja vēl cels tarifus, vēl vairāk cūkmenu vedīs uz mežiem savus atkritumus.

  • 0
    Marta P 02.05.2023, 16:05:29

    Nu par savu īpašumu un saviem konteineriem tomēr ir atbildi mājas iedzīvotāji. Ko gaidi, ka labiekārtotāji dežūrēs pie konteineriem? Kāds viņiem ar to sakars. Viņu darbs savākt atkritumus un nodrošināt drošu pārstrādi/utilizāciju.
    Šis ir brīdis, kad nav šķirbas vai privātmāja vai daudzdzīvokļu māja, par konteineri atbild mājas īpašnieks/-ki. Privātmāju īpašnieki jau neskrien prasīt lai labiekārtotāji dežūrē pie viņu mājām vai kāds garāmgājējs kaut ko konteinerī viņiem neiemet..

  • 0
    Kàpèce 28.04.2023, 10:47:55

    Tas pats arī Sarkanmuižas dambī 7!!!! Ik pa laikam tik piebrauc mašīnas un izlādē maisiem savus mēslus,arī ar lielgabarīta atkritumiem pielādē pilnu nojumīti.Mums uz trīs mājām ir tikai 2 konteineri un tie tekoši ir pilni jau agros rītos! Un kas būs tālāk,kad tiem privātajiem ar pacels cenas? Noslēgs līgumu,skata pēc,par izvešanu 1 x mēnesī,bet tos mēslus,kas nevar mēnesi smirdēt savā konteinerā,ik nedēļu vedīs izmest pie daudzdzīvokļu mājas konteineriem,kā līdz šim,bet nu jau tas būs 3 x biežāk un pieplusosies vēl kādi klāt,kas nevelēsies maksāt par savu konteineru turpmāk vēl 2 x dārgāk!!!

  • -1
    Covid 19-24.ventspils.lv 01.05.2023, 13:53:07

    Vai tad pa visu Jūsu māju,neatrodas neviens cilvēks,kam dūša pārmācīt tos svešos atkritumu izmetējus?Līdzekļi varētu būt dažādi-sākot ar auto riepu pārduršanu,stiklu izdauzīšanu un beidzot ar pašu to svešo fizisku iespaidošanu!

  • -1
    Marta P 02.05.2023, 16:06:35

    Nu bet taisi žogu ap konteineri, slēdz to ciet ar atslēgu - dari kaut ko. Vai ierīko kameras un informē policiju par pārkāpējiem! Tavs īpašums, tava atbildība.

  • 0
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 03.05.2023, 08:10:46

    Pašvaldības SIA ""Ventspils labiekārtošanas kombināts" informē, ka Atkritumu apsaimniekošanas likums un Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 12 Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Ventspils valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā nosaka, ka individuālo māju īpašniekiem obligāti jābūt noslēgtam līgumam par nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanu ne retāk kā 6 reizes gadā. Līdz ar to, ņemot vērā iepriekš minēto, līgumslēdzējs ir tiesīgs noteikt atkritumu izvešanas biežumu. Un atkārtoti skaidrojam, ka atkritumu izmešana citam īpašumam piederošajos konteineros ir administratīvais pārkāpums, par ko iespēju robežās jāziņo Pašvaldības policijai. Tāpat aicinām vērsties pie sava nama apsaimniekotāja, lai rastu problēmas risinājumus, kā, piemēram, uzstādītu videonovērošanu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: