Lāčplēša dienā teātra namā Jūras vārti izskanēs koncerts Ieklausies dvēseļu putenī jauktā kora Ventspils, Ventspils Kamerorķestra un instrumentālās grupas izpildījumā.

Pēc kinofilmas Dvēseļu putenis pirmizrādes koncerta radošā grupa vērsās pie filmas veidotājiem ar lūgumu ļaut izveidot vokāli instrumentālu interpretāciju dzīvam atskaņojumam Reiņa Sējāna apdarē, jo oriģināli tās radītas, izmantojot elektroniskās mūzikas neierobežotās iespējas. Iecere guva atbalstu un Andris Sējāns izveidoja latviešu strēlnieku dziesmu svītu bigbendam, stīgu orķestrim, korim un solistiem. Strādājot pie filmas Dvēseļu putenis, tās veidotāji veica apjomīgu izpēti par Pirmo pasaules karu, kas apliecināja, ka strēlnieku dziesmas bija nozīmīga tā laika sastāvdaļa. Tās ne tikai ataino latviešu puišu kara gaitas, bet tām piemīt ļoti liels spēks celt karavīru un visas tautas nacionālo pašapziņu. Sadarbojoties filmas režisoram Dzintaram Dreibergam, Mārim Mihelsonam un Reinim Sējānam, tika radītas jaunas muzikālas apdares desmit latviešu strēlnieku dziesmām. Kamerkora Ventspils diriģents Aigars Meris atzīst, ka Andris Sējāns ir paveicis fantastisku darbu, lai pietuvinātu strēlnieku dziesmas savam klausītājam, uzsvaru liekot arī uz gados jaunākiem klausītājiem. «Kinofilmas režisors Dzintars Dreibergs kopā ar radošo brigādi, iedziļinoties latviešu strēlnieku vēsturē, atklāja šo dziesmu lielo enerģētiku un spēku. Lai atklātu šīs dziesmas atkal no jauna un iepazīstinātu ar tām arī gados jaunāku auditoriju, Reinis Sējāns kopā ar grupu Cosmos, Intaru Busuli, Goran Gora, Lindu Leen un daudziem citiem mūziķiem ierakstīja latviešu strēlnieku dziesmu svītu, pieaicinot Sinfonieta Rīga stīgu kvartetu un ieguldot no sevis arī elektroniskās mūzikas skanējumu. Savukārt es uzrunāju Andri Sējānu šīs dziesmas aranžēt bigbendam, stīgu instrumentu orķestrim, korim un solistiem. Tā tapa svīta Ieklausies dvēseļu putenī, un to varēsim dzirdēt koncerta pirmajā daļā,» stāsta diriģents Aigars Meri. Jauktā kora Ventspils diriģents aicina ieklausīties latviešu strēlnieku dziesmās, jo katrai no tām līdzi nāk stāsts: «Strēlnieku dziesmu autori nebija cilvēki, kuri bija akadēmiski izglītoti, tām vienkārši vajadzēja labi skanēt, puišiem soļojot, taču šīm dziesmām piemīt ļoti dziļš vēsturisks konteksts». Vaicāts, vai ģeopolitiskā situācija nav raisījusi lielāku izpratni par to, kas ir patriotisms, Aigars Meri atbild: «Nedod Dievs, lai mums būtu jāmodelē tāda situācija, ka šodien spēlējam koncertu, bet rīt jau mums ir jāsoļo. Cilvēki, esiet modri! Svīta Ieklausies dvēseļu putenī ir tik aktuāla kā nekad – tās ir gan atmiņas un piemiņa, gan vienlaikus arī mundruma deva mums visiem.» Savukārt koncerta otrajā daļā apmeklētāji dzirdēs novembra patriotiskajai noskaņai atbilstošas latviešu rokmūzikas un skatuves mūzikas skaistākās dziesmas.

Pirms ģenerālmēģinājuma sastaptā kora Ventspils dziedātāja Anda atklāj, ka latviešu strēlnieku dziesmas modinājušas viņā sajūtas, kas iepriekš nebija tika pamanāmas. «Šis repertuārs raisa emocijas, tas liek saprast, cik dramatiski bijuši šie senie pagātnes notikumi, kad gados jauni puiši cīnījās par brīvību – pat ja nezināja, kurā pusē tā ir, un vienlaikus, cik aktuāls šis jautājums atkal kļuvis mūsdienās. Strēlnieku dziesmas palīdz izprast to varonību, kas bija nepieciešama, lai iegūtu brīvību. Svarīgi ir turpināt sniegt atbalstu un palīdzību. Lai Lāčplēša dienas koncerts palīdz mums saprast, ka vēl nedrīkstam pagurt un apstāties, lai gan nereti šīs sajūtas pielavās.» Koncertā līdztekus jauktajam korim Ventspils, Ventspils Kamerorķestrim un instrumentālajai grupai piedalīsies arī solisti Annija Putniņa, Toms Kalderauskis, Edvards Grieze, Kate Kokamegi, Vaida Vovere, Eduards Rediko, Patriks Tabaks, Uga Gundars. Koncertu organizē SIA Kurzemes filharmonija. Pasākums notiek ar Ventspils pašvaldības atbalstu.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -1
    Kurzemnieks - 11.11.2022, 17:19:26

    https://www.youtube.com/watch?v=Wep19dRhTE0

  • 0
    *** 12.11.2022, 10:48:40

    Milzīgs paldies koncerta izpildītājiem!!! Jūs bijāt fantastiski!!! Tik skumji, ka joprojām mums ir traģiski ar skaņotājiem. Kāpēc tik skaists koncerts bija "jāsapļurgā" skaņotājam?

  • -2
    Barons (Freiherr von ...) 12.11.2022, 12:30:37

    Kā maksat,tā būt skaņot.

  • -1
    Pilsēta 12.11.2022, 12:44:51

    Koncerts nebija slikts, bet sajūta, ka biju karaoke. Vecas dziesmas kuru dziedāšana pašiem sagādā prieku un paši sev aplaudē.
    Atceroties publisko bļaušanu par koncertzāles miljonu interesanti cik šis pasākums Ventspilij izmaksāja.

  • 0
    *** 12.11.2022, 17:25:21

    Es, piemēram, nesapratu- kāpēc šis koncerts netika rīkots koncertzālē, kur ir cits skanējums un arī vairāk vietas mūziķiem, jo vakar koris bija ļoti "ieņurcīts" skatuves aizmugurē.
    Dziesmas prieku sagādāja arī zālē sēdošajiem. Ja tik tiešām bijāt koncertā, tad pilnīgi noteikti to pats redzējāt.

  • -1
    Heinrich 12.11.2022, 20:44:51

    https://tautastribunals.eu/?p=63123

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: