Līdz 25. novembrim teātra nama ''Jūras vārti'' Lielajā izstāžu telpā skatāmas Ellas Mežules gleznas jeb ''Piezīmes'', kuru radīšanas procesu pati māksliniece raksturo kā pieredzē balstītu subjektivitāti.

Darbi, kas tapuši kopš 2018. gada līdz pat izstādes atvēršanas dienai, iemieso ikdienas telpu, kur selektīvā kompozīcijas izvēle rada kņudošu nenoturības nojausmu. Māksliniece caur pašas subjektīvo pieredzi aplūko atmiņu veidošanās procesu, vērojot cilvēka spēju aizmirst faktus, gadskaitļus, vārdus un nosaukumus, bet tajā pat laikā atcerēties tādas detaļas kā skaņu, smaržu, garšu, skatienu un, galvenokārt, sajūtas par to, kā notikušais mums licis justies, kam piešķiram labu vai sliktu vērtējumu.

Tikpat intuitīvi ir arī gleznojumos izmantotie mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi. Ļaušanās nejaušībām un tehniski neprognozējamiem iznākumiem pietuvina reiz notvertajām sajūtām. Darbos tiek attēlota fragmentāra ikdienā piedzīvota telpa, kur pamazām izzūd racionālo pasauli konstruējoši lielumi, to aizpilda subjektīvi svarīgas detaļas. No notiekošā pāri palikusī atmiņa tiek destilēta līdz esencei, formējot katram unikālu notikuma atspiedumu.

Ella Mežule studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā, iegūstot Humanitāro zinātņu Maģistra grādu mākslās. Zināšanas papildinājusi Īrijā un Itālijā. Aktīvi piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs. Galvenokārt eksperimentē ar dažādu tehniku kombinācijām. Pēdējos deviņus gadus darbojas kā gleznotāja un ilustratore.

Ieeja izstādē bez maksas. To var apmeklēt individuāli (1 persona vai 1 mājsaimniecība), uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, personu apliecinošu dokumentu, ievērojot 2 m distanci un lietojot mutes-deguna aizsegu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: