Svētdien, 20. decembrī, plkst. 16 Ventspils Kamerorķestris un diriģents Aigars Meri aicina uz tradicionālo Ziemassvētku koncertu Uz kurieni Tu dodies, mazais eņģeli…, kas šoreiz izskanēs tiešraidē no koncertzāles Latvija.

Pirms svētdien paredzētā tiešsaistes koncerta uz nelielu sarunu tikai aicināts Ventspils Kamerorķestra diriģents Aigars Meri, lai pastāstītu par gaidāmo koncertu un dalītos ar savām šā brīža sajūtām.

Ziema. Svētki. Ziemassvētki. Spilgts sajūtu laiks. Vai jums nepietrūkst īstas ziemas, kas ir tāds pamatu pamats, lai piedzimtu sajūtas?

– Man ir laimējies savā dzīvē piedzīvot īstu ziemu, kad vairāku mēnešu garumā dzīvojām ar sniegu un divdesmit grādu salu, kad nebija jāiet uz skolu... Katru gadu mēģinu noķert šo ziemas sajūtu. To ir iespējams izdarīt Austrumlatvijā; arī šogad ir mērķis doties tajā virzienā un atrast tur sniegu, ziemu. Visu mūsu dzīvi caurvij sajūtas. Un Ziemassvētki nav izņēmums – tās arī ir spilgtas sajūtas.

Vai jums pašam ir tuvi kristīgie Ziemassvētki?

– Drīzāk teiktu, ka jā. Jau no agras bērnības Ziemassvētki man vienmēr bija piepildīti ar koncertiem, jo dziedāju Emīla Dārziņa mūzikas skolas zēnu korī. Tagad saprotu, ka tas bija skaists darba laiks, lai gan tobrīd tā nešķita. Pakavējoties atmiņās, piedzīvots ļoti daudz spilgtu brīžu.

Līdz šim katru gadu Ziemassvētku sajūtu mums palīdzēja radīt svētku koncerti, ar svētkiem saistīti pasākumi. Bet kā šogad rast šo noskaņojumu?

– Piekrītu, ka šogad pie šo sajūtu radīšanas ir jāpiestrādā katram pašam. Viens no risinājumiem ir tiešsaistes koncerti. Manuprāt, tie lieliski var palīdzēt. Jauktais koris Ventspils gatavo virtuālus muzikālus un video Ziemassvētku sveicienus, kas būs apskatāmi sociālajā vietnē facebook.com. Caur šo abu mākslu sintēzi mēģināsim uzradīt noskaņu, nepadosimies, neļausimies skumjām. Mēs kā koris noteikti meklēsim veidus, kā uzrunāt klausītāju un sniegt šo gada gaidītāko svētku sajūtu caur mūziku.

Mācītājs Indulis Paičs kādā intervijā sacīja, ka ir svarīgi panākt, lai šajā situācijā dzīve būtu dzīvošanas vērta. Un viens no variantiem ir svētku svinēšana. Koncerts arī var būt svētki.

– Koncerts noteikti ir svētki. Būšu atklāts – man ļoti pietrūkst mūsu normālo Ziemassvētku koncertu, kas līdz šim katru gadu notika Ventspils baptistu baznīcā, ar īpaši sagatavotu programmu, mācītājiem klātesot. Kopš sāku strādāt Ventspilī, šī jaukā tradīcija katru gadu tika piekopta. Žēl, ka šoreiz ir savādāk, bet mums ir jāspēj pieņemt pašreizējo situāciju un jāmēģina visas sniegtās kvalitātes saglabāt un sūtīt klausītājiem ar tiešraides starpniecību.

Ar kādu vēsti izskanēs svētdienas Ziemassvētku koncerts Uz kurieni Tu dodies, mazais eņģeli... tiešraidē no koncertzāles Latvija?

– Ziemassvētki ir ne tikai svētku, sajūtu, bet arī pārdomu laiks, kā jau visi svētki. Koncerta laikā iecerētie skaņdarbi noteikti aizvedīs klausītājus pa atmiņas ceļiem, liekot atcerēties vai pieminēt ko ļoti svarīgu, izsvērt un izvērtēt, tāpat izskanēs skaņdarbi, kas radīs prieku un iepriecinās. Līdztekus visam tam izskanēs sagatavoti brīnišķīgi stāsti par skaņdarbiem Latvijas Radio 3 programmu vadītājas Lienes Jakovļevas izpildījumā. Piemēram, cik daudz mēs zinām par to, kā šos svētkus svin Argentīnā? Esmu pārliecināts, ka šis tiešsaistes koncerts būs gan kā meditācija, gan nodrošinās klātesamību svētku svinībās. Šoreiz ir sagatavota ļoti spilgta, atšķirīga, dinamiska programma. Ziemassvētku koncerta programmā iekļautie skaņdarbi Latvijā ir unikāli, atsevišķi no tiem, piemēram, argentīniešu komponista Ariela Ramiresa kantāte Navidad Nuestra, izskanējusi tikai fragmentāri, kā viens vesels skaņdarbs nav skanējis. Instrumentālais ansamblis, kas atskaņos šo kantāti, sastāv no ļoti izcilām personībām, tādām kā ģitārists Kaspars Zemītis, akordeoniste Inita Āboliņa, pianiste Zane Volberga un daudzi citi ievērojami mūziķi, kuru visu kopā sanākšana ierastajos Ziemassvētkos, iespējams, nemaz nebūtu iespējama viņu aizņemtības dēļ. Tāpat man ir liels gandarījums, ka varēsim atskaņot komponista Alana Hovanesa skaņdarbus. Arfas koncertus bieži neizdodas dzirdēt. Man ir liels prieks, ka ventspilniekiem un arī visiem Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja noklausīties šo skaisto koncertu.

Vai nav nedaudz skumji, ka tiešsaistes koncertā vien jāspēj vizualizēt skatītāju klātbūtni?

– Koncerts bez klausītāju klātbūtnes manu azartu noteikti nemazina, tieši otrādi – tā pat ir vēl lielāka atbildība. Ir jāspridzina, ir jādod enerģija.

Kādi būtu jūsu spēka vārdi šim laikam?

– Ventspilī un Ventspils apkaimē ir brīnišķīgi dabas stūrīši, kur noteikti var rast iedvesmu, mieru un spēku. Ja man ir kāds brīvs mirklis, kopā ar bērniem dodos jaunu vietu atklājumos. Un ikreiz arī izdodas to izdarīt. Baudiet mākslu, lasiet grāmatas, izmantojiet tiešsaistes piedāvājumu. Pats galvenais – šajā mirklī nenokārt degunu. Raugoties pasaules vēstures griezumā, ir bijušas daudz globālākas problēmas. Mums visiem ir jāiet uz priekšu. Jau gana nobružāts, bet tomēr joprojām aktuālais teiciens vēsta, ka pat pēc vistumšākās nakts nāks rītausma. Novēlu visiem spēt saskatīt šo gaismu un – lai tās nekad nepietrūkst!

Ventspils Kamerorķestra Ziemassvētku koncerta Uz kurieni Tu dodies, mazais eņģeli… tiešraides biļete jeb pieejas kods nopērkams interneta vietnē – www.bilesuparadize.lv. Tā cena – 5 eiro.

Tiešraide būs vērojama arī interneta vietnēs – www.bilesuparadize.lv, www.koncertzalelatvija.lv.

 

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -2
    Pilsēta 20.12.2020, 11:48:11

    Cik labi, ka visi ir no vienas mājsaimniecības un ir radinieki.
    Citādi sanāktu kārtējais likumpārkāpums.

  • -2
    Nah Nahs XIII 20.12.2020, 12:14:55

    Vai visiem mūziķiem,kuri piedalīsies šņukuri būs aizsegti?

  • -2
    Viktors Torpēda 21.12.2020, 13:50:51

    Orķestris ir darba vieta!!! Tā nav izklaide bet darbs. Strādāt ir atļauts.

  • -2
    SIA "Kurzemes filharmonija" 21.12.2020, 14:58:47

    Ziemassvētku koncerta tiešraides norises laikā, tika ievēroti visi valstī noteiktie ierobežojumi. Proti, uz skatuves koncertēja tikai profesionāli mūziķi, kuru darbība 20.12. 2020. nebija aizliegta. Savukārt skatītāju zālē neatradās skatītāji. Personāls, kas nodrošināja filmēšanu un straumēšanu, izmantoja sejas aizsegus, kā arī ievēroja distanci.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: