Ventspils muzejs saņēmis nozīmīgu dāvinājumu muzeja krājuma papildināšanai. Kolekcionārs Iļja Basins dāvinājis muzejam savu banknošu un medaļu kolekciju.

Banknošu kolekciju veido Latvijas teritorijā no 1915. gada līdz 1940. gadam lietotas dažādas banknotes - Pirmā pasaules kara laikā un Brīvības cīņu periodā lietotās banknotes, Latvijas Republikas laikā starpkaru periodā apgrozībā bijušās Latvijas rubļu un latu naudas zīmes. Kolekciju papildina arī atjaunotās Latvijas Republikas pirmās naudas banknotes - 1992. gada Latvijas rubļi, jeb tautā sauktie repšiki. Kopskaitā 126 naudaszīmes.

Medaļu kolekciju veido dažādas 20. gs. 20-to un 30-to gadu laikā kaltas piemiņas un pateicības medaļas, kā piemēram: ''Par centību'' vai arī ''Cilvēka bagātība ir viņa darbs''. Ir arī dažas 19. gadsimtā un PSRS periodā kaltas piemiņas medaļas. Kopskaitā 84 vienības.

Šie 210 muzejiskie priekšmeti papildinās Ventspils muzeja bonistikas un faleristikas kolekcijas. Vērtīgās laika liecības tiks saglabātas nākamajām paaudzēm un turpmāk noteikti daudzkārt tiks eksponētas muzeja veidotajās izstādēs, atainojot attiecīgos laika periodus. Muzejs ir iecerējis veidot ekspresizstādi, veltītu tieši šim dāvinājumam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: