Par Ventas labā krasta sabiedrisko un kultūras centru dēvētā Pārventas bibliotēka darbojas jau septiņus gadu desmitus. Tā jau sen vairs nav tikai grāmatu krātuve.

Pārventas bibliotēka dibināta 1948. gadā, toreiz tā dēvēta par Ventspils pilsētas 2. bibliotēku. Tās pirmā mājvieta bija tajā pašā ielā, kur pašlaik, bet citā adresē – Tārgales ielā 42, kur tagad darbojas veikals. Pirmajos pastāvēšanas gados bibliotēku veidoja grāmatplaukts ar dažiem desmitiem grāmatu. Pirmajā ēkā bibliotēkas krājums bija izvietots vairākās nelielās telpās, kopumā 250 kvadrātmetru platībā. Salīdzinājumam – pašlaik bibliotēka darbojas trīsstāvu ēkā, kuras kopējā platība ir sešas reizes lielāka – pusotrs tūkstotis kvadrātmetru. Vēlāk 38 gadu garumā – no 1955. līdz 1993. gadam – līdzās pieaugušo bibliotēkai darbojās arī bērnu bibliotēka, ko ilgus gadus vadīja Rita Tīle. Sākotnēji abas bibliotēkas darbojās zem viena jumta, bet pēc pāris gadiem – 1957. gada rudenī – bērnu bibliotēka pārcēlās uz bijušā kinoteātra Venta telpām Embūtes ielā 10. Ēkas trešā stāva dažas istabiņas atvēlētas bērnu bibliotēkai. Dažus gadus vēlāk – 1965. gadā – bibliotēkas telpas Tārgales ielā 42 paplašināja un abas bibliotēkas atkal apvienojās. Šajos gados bibliotēka bija Pārventas kultūras centrs – tur tika rādīts kino, rīkoti nelieli koncerti, darbojās arī aģitpunkts. Bibliotēkai bijis pat savs ansamblis.

Pēc 48 darbības gadiem – 1996. gada rudenī – bibliotēka pārcēlās uz Lidotāju ielu 11. Tur bibliotēkas telpas bija jau nedaudz plašākas – 377 kvadrātmetri taču aizvien vēl nepietiekamas. Ēkas pirmajā stāvā darbojās bērnu un pieaugušo nodaļas, bet otrajā stāvā bija izvietotas lasītavas. Pieaugušo bibliotēkai vadītājas mainījušās, tostarp ilgus gadus šajā amatā strādājusi Melānija Gailīte, kura bija bibliotēkas pirmā vadītāja, Elvīra Blokmane, Vilma Ziemele, Anita Strīķevica, Ira Aleksejeva, Inga Kurme un Antra Danga.

Pirms deviņarpus gadiem – 2009. gada maijā – Pārventas bibliotēka pārcēlās uz jauno ēku Tārgales ielā 4. Bibliotēkas tagadējā vadītāja Igeta Gredzena darbu šajā amatā uzsāka 2007. gada janvārī. Šodien Pārventas bibliotēka apmeklētājiem piedāvā daudzpusīgu literatūras krājumu (kopumā krājumā ir vairāk nekā 30 tūkstoši grāmatu) un plašu periodisko izdevumu klāstu, piekļuvi elektroniskajiem katalogiem un datubāzēm. Tāpat notiek dažādi pasākumi gan bērniem un jauniešiem, gan senioriem – izstādes, koncerti, domubiedru tikšanās. Viesojas rakstnieki, dzejnieki un mākslinieki. Bibliotēkas vadītāja stāsta, ka plašajās un gaišajās telpās kā mājās jūtas gan seniori, gan dažādi pašdarbības kolektīvi, arī Pārventas skolu skolēni un Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņi, kuru koncerti bieži notiek tieši Pārventas bibliotēkā.

Pašlaik iestādes kolektīva kodolu veido septiņi darbinieki – vadītāja Igeta, pieaugušo nodaļas darbinieces Ira Dobičina, Juta Zinkeviča, Vita Ozola un Ance Upeniece, kuru pašlaik aizvieto Larisa Cekanaviča, kā arī bērnu nodaļas darbinieces Mārīte Jakštaite un Tatjana Žukovska. Kolektīvs par savējiem uzskata arī kolēģus no Iedzīvotāju informācijas centra un Digitālā centra Pārventas filiāles, kas arī darbojas bibliotēkas telpās.

Atzīmējot Pārventas bibliotēkas apaļo jubileju, ikviens esošais un bijušais bibliotekārs un apmeklētājs tiek aicināts uz Ziemassvētku koncertu Cantus Angelicus, kas norisināsies rīt plkst. 19. Koncertā izskanēs pasaules skaistākā Adventa laikam veltītā klasiskā mūzika, ko izpildīs soliste Anta Jankovska (soprāns) un trio NYX, kurā darbojas flautiste Anete Toča, vijolniece Tatjana Ostrovska un pianiste Ieva Sarja.

Mirklis no Pārventas bibliotēkas darba ikdienas pagājušā gadsimta 60. gados. No kreisās: bibliotēkas apmeklētājs pārventnieks Vents Boitmanis, bibliotekāre Vilma Ziemele un bibliotēkas vadītāja Elvīra Blokmane.

Pašvaldības apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: