11. novembrī plkst. 15 Pārventas bibliotēkā tiks izdziedāta Aldoņa Kalniņa oratorija “Senas karavīru dziesmas”. Koncertā piedalīsies aktieris Mārtiņš Vilsons, kurš lasīs fragmentus no Aleksandra Čaka poēmas “Mūžības skartie”.

Aldoņa Kalniņa oratorija “Senas karavīru dziesmas” ar dainu tekstiem tapusi 1971. gadā. Tas ir darbs trim solistiem – soprānam, altam un tenoram, trompetei, ērģelēm un jauktam korim. Varas iestādes uz skaņdarbu raudzījās ar aizdomām, un pirmatskaņojums notika vien 1974. gadā Kuldīgā. Atskaņojumā piedalījās Imanta Cepīša vadītais Valsts akadēmiskais koris”Latvija”, solistes Vija Āboltiņa un Mirdza Kalniņa, trompetists Georgs Sniķers, ērģelnieks Pēteris Sīpolnieks. Drīzumā jauno skaņdarbu publika iepazina arī Rīgas Domā. Kritiķu atsauksmes bija labvēlīgas. Nedalītu klausītāju atsaucību atskaņojums guva 1979. gadā Ņujorkā, kur kopā ar Ņujorkas latviešu kori un ērģelnieci Ilzi Akerbergu to iestudēja Andrejs Jansons. 70 .gadu otrajā pusē un 80. gados Rīgas Domā šis darbs skanējis vismaz 20 reižu. Tomēr pēdējās desmitgadēs oratorija “Senas karavīru dziesmas” koncertrepertuārā nepelnīti netiek iekļauta.

Koncertā uzstāsies Beāte Locika (soprāns), Zane Stafecka (mecosoprāns), Mārtiņš Zvīgulis (tenors), Jānis Pelše (ērģeles), Jānis Porietis (trompete) un kamerkoris “Ventspils” diriģenta Aigara Meri vadībā.

Ieeja koncertā bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: