Teātra namā Jūras vārti septembrī paredzēti dažādi pasākumi, tostarp Stīgu kvarteta Kronos Quartet (ASV) koncerts, LNOB baleta izrāde Šeherezāde un viņas stāsti un grupas Son Lux (ASV) koncerts.

Stīgu kvarteta Kronos Quartet (ASV) koncerts

Leģendārās apvienības vienīgais koncerts Baltijā

Leģendārais amerikāņu stīgu kvartets atklās teātra nama Jūras vārti jauno sezonu. Turklāt tas būs mūziķu vienīgais koncerts Baltijas valstīs.

Kronos Quartet dibināts 1973. gadā, un tajā muzicē pirmā vijole Deivids Heringtons, vijolnieks Džons Šerba, altists Henks Dats un čelliste Sanija Jenga. Mūziķi jau sākotnēji veidoja eklektisku repertuāru, iekļaujot tajā gan 20. gadsimta dižgaru, gan džeza leģendu, gan rokmūziķu darbus. Apvienība atzīta par šī brīža ievērojamāko kvartetu pasaulē un vienlaikus par vienu no ietekmīgākajiem akadēmiskās mūzikas kolektīviem vispār. 45 pastāvēšanas gados pieredzētas tūkstošiem uzstāšanās visā pasaulē, izdots vairāk nekā 60 ierakstu. Nesen Latvijas Radio 3 raidījumā Pa ceļam ar klasiku sarunā ar muzikologu Dāvi Eņģeli ansambļa līderis Heringtons atzina: «Pēc visiem šiem gadiem mēs, ik dienu mēģinot un koncertējot, gūstam daudz vairāk prieka nekā jebkad agrāk 45 gadu pastāvēšanas laikā. Mēs lieliski pavadām laiku, spēlējot mūziku un sadarbojoties ar komponistiem.»

Kronos Quartet saņēmis arī prestižo ASV mūzikas balvu Grammy par labāko kamermūzikas izpildījumu 2004. gadā. Neilgi pirms tam ar šo amerikāņu apvienību iepazinies latviešu komponists Pēteris Vasks. Kronos Quartet mūziķi bijuši sajūsmā par komponista 3. stīgu kvartetu (1995), un jau drīz savu 4. kvartetu (1999) Vasks radīja tieši šai apvienībai. 2004. gadā ieraksts tika nominēts Grammy balvai kā labākais kamermūzikas atskaņojums.

«Viņi ir atvērti jaunajam, nepārtraukti meklē jaunas koncertēšanas formas. Neparasti, ļoti neparasti mūziķi, kuri nav pazaudējuši atvērtību un interesi par to, kas notiek pasaulē,» tā par Kronos Quartet nesen izteicies Vasks.

Koncerts notiks 9. septembrī, plkst. 17.

 

LNOB baleta izrāde Šeherezāde un viņas stāsti

Ieva Rācene, baletdejotāja, izrādē atveido Šeherezādes lomu: šī nav pasaka par Šeherezādi

Šis balets nav tikai par Šeherezādes stāstiem.

– Jā, šī nav pasaka par Šeherezādi, kā daudzi domā. Pēc horeogrāfa vēlmes izrāde ir par to, kā sievietei izdzīvot Austrumu pasaulē. Tā ir nepārtraukta cīņa, kuru nevar izrādīt. Katru vakaru stāstam ir jābūt labākam, lai Šahrijāram būtu nevaldāma vēlme dzirdēt nākamo stāstu. Tas ir tas, kas Šeherezādi notur dzīvu Austrumu pasaulē, kur sievietes loma ir tikai īslaicīga un ar briesmīgām sekām. Bet, pateicoties savai tālredzībai un viltībai, Šeherezāde izdzīvo. Izrāde vēsta, ka jebkura galējība ir briesmīga. Tikai tāpēc sākās stāsts par Šeherezādi.

Kāda ir jūsu atveidotā Šeherezāde?

– Divu pretēju cilvēku savienojums. Bailīga un stipra. No bailēm, kas ar viņu notiks, Šeherezāde smeļas drosmi manipulēt ar visvarenāko vīrieti Šahrijāru. Nevienai tas nenāk ne prātā, bet Šeherezāde izdomā arvien jaunus veidus, kā apiet Šahrijāru. Viņa ne mirkli nedrīkst atslābt, visu laiku jādomā, kā palikt dzīvai kaut vienu nakti ilgāk.

Pirms baleta pirmizrādes 2016. gadā atzināt, ka tā ir viena no jūsu grūtākajām lomām. Vai joprojām tā domājat?

– Kopš tā laika mans redzējums ir mainījies, bet joprojām uzskatu, ka Šeherezāde nav no vieglākajām. Tā ir nepārtraukta emocionāla spriedze, kas caur deju jāparāda skatītājam tā, lai tas būtu ne tikai teātris, bet arī balets. Visam ir jābūt līmenī, tādēļ bieži sevi kritizēju. Bet tas ir tikai uz labu, jo nepieciešams redzēt nākamo mērķi ik dienas. Balets vispār nav viegls! (Smejas.)

Šī ir otrā horvātu horeogrāfa Leo Mujica veidotā baleta izrāde, kurā esat piedalījusies. Kā vērtējat sadarbību ar šo horeogrāfu?

– Mums saskanēja. Man šķiet, ka es viņu sapratu, ka spēju atveidot to, ko viņš vēlējās. Sadarbību ar horeogrāfu pilnīgi noteikti uzskatu par veiksmīgu, jo viņš man devis ļoti daudz. Patiesībā katrs jauns horeogrāfs, katrs jauns cilvēks teātrī kaut kāda iemesla dēļ ir vieglāk uztverams, var arvien smelties ko jaunu un ir fantastiska atmosfēra.

Izrāde notiks 23. septembrī, plkst. 17.

 

Grupas Son Lux (ASV) koncerts

Amerikāņu komponista Raiena Lota grandiozais ārpusžanru sapnis

Amerikāņu mūziķa un komponista Rai­ena Lota vadītā amerikāņu eksperimentālās mūzikas grupa Son Lux ir viņa paša grandiozais ārpusžanru sapnis. Septembra nogalē teātra namā Jūras vārti apvienība piedāvā iespēju apmeklēt savu pirmo un vienīgo koncertu Latvijā.

Lots, kas sacer mūziku filmām, teātrim, dejām un reklāmām, sākotnēji dibināja Son Lux kā soloprojektu. Tas notika 2008. gadā, un tajā pašā gadā izdots arī pirmais albums At War With Walls & Mazes. Vēlāk iznāca vēl divi albumi – We Are Rising (2011) un Lanterns (2013), bet 2015. gadā izdotajā Bones apvienība Son Lux jau bija pārtapusi par trio. Dibinātājam pievienojās divi ņujorkieši – ģitārists Rafiks Batia un bundzinieks Īans Čangs. Katrs no dalībniekiem ir arī mūzikas autors, producents un izpildītājs. Katram ir citāda, bet vienlīdz aizrautīga pieeja muzicēšanai un improvizācijai.

Apvienība nu jau nostabilizējusies kā trio un gada sākumā izdeva piekto albumu Brighter Wounds. Nospēlējuši lielākoties izpārdotus koncertus pēc jaunā albuma iznākšanas, vasarā piedalījušies vairākos festivālos, rudenī Son Lux aizsākuši apmeklēt iepriekš neiepazītas vietas un klausītājus, tostarp Ventspilī.

Amerikāņu apvienības koncertu ievadīs afrikāņu mūzikas ritmi, proti, uzstāsies afrikāņu mūziķis SK Kakraba. Dzimis Ganas ziemeļos, mūziķis jau kopš agras bērnības sācis apgūt gjila jeb ganiešu ksilofona spēli. Arī liela daļa viņa ģimenes ir šī instrumenta spēlētāji, tēvocis bijis viens no pirmajiem mūziķiem, kas ar šo mūzikas instrumentu devās turnejās, lasīja lekcijas un ierakstīja mūziku ārvalstīs. Laika gaitā arī SK apguvis plašu repertuāru un nu kļuvis par atzītu gjila meistaru. 2002. gadā iznāca viņa debijas ieraksts Gandatina: Xylophone Music of Ghana. Aptuveni pirms sešiem gadiem mūziķis pārcēlās uz Losandželosu, kur, sadarbojoties ar vietējiem mūziķiem, sāka radīt mūsdienu mūzikas iedvesmotu tradicionālo mūziku gjilam. Vēlāk izdoti vēl četri ieraksti, jaunākie no tiem – Songs of Paapieye (2015) un Yonye (2015), un nu SK Kakrabas koncertu plāns kļūst arvien saspringtāks, tostarp viens no pieturas punktiem būs arī Ventspils.

Koncerts norisināsies teātra nama Jaunajā zālē, tādēļ jāņem vērā, ka vietu skaits ir ierobežots.

Koncerts notiks 29. septembrī, plkst. 20.

Lasi vēl

Komentāri (1)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: