Ventspils bigbends ieguvis pirmo vietu savā grupā prestižā un starptautiskā bigbendu konkursā, kas jūnija sākumā jau 22. reizi norisinājās Nīderlandes pilsētā Hofdorpā.

Starptautiskais konkurss International Big Band Competition IBBC – Hoofddorp, the Netherlands notika divās kārtās. Neklātienes kārtā dalībniekiem bija jāiesūta ieraksti, un organizatori izvēlējās, kurus kolektīvus aicināt piedalīties pusfinālā. Savukārt pusfināla un fināla kārtas norisinājās klātienē 2. jūnijā. Pusfinālā dalībnieki uzstājās ar 40 minūšu garu programmu, bet finālā muzicēja ar pusstundu ilgu programmu. Konkursa organizatori, dēvējot šo konkursu par prestižāko ikgadējo bigbendu konkursu Rietumeiropā, norāda, ka šogad pavisam piedalījās 20 kolektīvi, kas pārstāvēja septiņas valstis un bija iedalīti divās grupās. Augstākās klases jeb profesionāļu grupā pusfinālā pavisam piedalījās pieci kolektīvi, tostarp no Slovēnijas, Vācijas, Somijas un Nīderlandes. Fināla kārtai tika izvirzīti kolektīvi no Slovēnijas un Somijas, un par labāko žūrija atzina bigbendu no Slovēnijas. Savukārt otrajā jeb pirmās klases grupā sacentās pavisam 15 kolektīvu, tostarp no Nīderlandes, Vācijas, Somijas un Latviju pārstāvošais Ventspils bigbends. Finālam tika izvirzīts Ventspils bigbends un divi kolektīvi no Vācijas, un žūrijas vērtējumā labākais bija Ventspils bigbends.

Ventspils bigbenda vadītājs un saksofonists Renārs Lācis pēc konkursa telefonsarunā atzina, ka ventspilnieki pirms došanās uz konkursu nolēmuši programmu veidot, par pamatu ņemot oriģinālmūziku, kas turklāt raksturo kolektīva pārstāvēto reģionu. Bigbends izpildīja komponista un pianista Ritvara Garozas, igauņu saksofonista un komponista Raula Sēta un zviedru komponista un mūziķa Matsa Holmkvista mūziku. Starp citu, pianists Garoza konkursā saņēma balvu kā labākais improvizētājs pirmās klases grupā. Renārs spriež, ka tieši izvēle par labu oriģinālmūzikai, ne tik daudz zināmam bigbendu repertuāram, bijis ventspilnieku trumpis. Gan pusfinālā, gan finālā žūrijas komisijas pārstāvji dažos teikumos raksturojuši katru dalībnieku, un ventspilnieki saņēmuši komplimentus tieši par oriģinālo mūziku, kā arī atsevišķu sekciju un kopējo skanējumu. Jautāts par konkurenci, Lācis atzīst, ka kolektīvi bijuši ļoti dažādi, taču ventspilniekiem, salīdzinājumā ar citiem kolektīviem, bijis vienmērīgāks spēlētāju līmenis visās sekcijās. Viņš arī piebilst, ka šis ir bijis pirmais gads, kad nevienā no abām grupām finālā neiekļuva mājinieki – nīderlandiešu kolektīvi, kaut arī skaitliski to konkursā bijis visvairāk.

Atzinīgus vārdus Ventspils bigbenda vadītājs velta konkursa organizatoriskajai pusei. Gan pusfināls, gan fināls abās grupās noticis vienā dienā, kolektīviem uzstājoties uz vairākām skatuvēm vienlaikus, turklāt konkursu papildinājušas arī meistarklases. «Viss bija noorganizēts godam un notika ātri. Labi strādāja arī skaņu inženieri un skatuves strādnieki, viss notika bez stresa un panikas,» atzīst Lācis.

Jautāts par ieguvumiem no veiksmīgas debijas šādā konkursā, bigbenda vadītājs akcentē to, ka mūziķi, gatavojoties konkursam, apguvuši daudz jaunu skaņdarbu, lai izraudzītos, kuri izdodas vislabāk un būtu piemērotāki konkursam. Tāpat izveidojusies saikne ar minētajiem ārzemju komponistiem, kas ir gandarīti, ka bigbends spēlē viņu mūziku. Vērtīga bijusi arī iespēja izbraukt ārpus ierastās vides, tādējādi nostiprinājusies arī komandas sajūta. Ventspilnieki arī izmantojuši iespēju paklausīties profesionāļu grupas kolektīvu skanējumu. Nozīmīgs bijis novērtējums no pasaules līmeņa mūziķiem. Ņemot vērā, ka konkurss bija atklāts, tā dalībnieku sniegumu varēja klausīties ikviens. Kā atzīst Lācis, labas atsauksmes saņemtas arī no apmeklētājiem, tostarp par repertuāru un izpildījumu. Pēc atgriešanās mājās kolektīvs jūnija otrajā pusē piedalīties Ventspils Mūzikas vidusskolas eksāmenos, kur beidzējiem jāspēlē kopā ar bigbendu, tad dosies atvaļinājumā, bet augusta sākumā uzstāsies Ventspils Pilsētas svētkos.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    Mike 06.06.2018, 14:36:09

    Eu nu šeit ir pagriezušies ar seju pret objektīvu.Snaipirdim nav domu ko piebilst .Citu bilžu nav ? :)

  • -3
    Mike 06.06.2018, 14:40:22

    Īstenībā tas baigi super ir par mūziķiem.LV jau maz tādu.Žēl ,ka nav Bites Blūza klubs ,kuru vadīja Dailes Zigis ( labs čoms ,bijušais grupas Sīpoli mūziķis ,Mārtiņa Brauna grupā ).Tur bija laba atmosfēra un cilvēki.

  • 0
    ^^—^^ 06.06.2018, 20:45:11

    Par Bigbengu man prieks. Bet cik tad Ventspils kori šogad ir tikuši uz dziesmu svētkiem?

  • 0
    Ventspils Kultūras centrs 07.06.2018, 12:19:17

    Šogad XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos Ventspili pārstāvēs trīs jauktie kori - jauktais koris "Ventspils", Ventspils Kultūras centra jauktais koris "Līvzeme", Ventspils Kultūras centra jauktais koris "Kaiva", divi sieviešu kori -Ventspils Kultūras centra sieviešu koris "Venda" un Ventspils Kultūras centra sieviešu koris "Lība", kā arī Ventspils Kultūras centra vīru koris un Ventspils Kultūras centrā senioru sieviešu koris "Ziemeļzvaigzne".

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: