Starptautiskajā muzeju naktī Ventspils muzejos notika dažādi pasākumi, kuru tēma visā Latvijā šogad bija “Šūpulis”.

Livonijas ordeņa pilī varēja iepazīt ekspozīciju un trīs muzeja izstādes, iekšpagalmā skanēja koncertprogramma Šūpuļdziesmas visiem lāčiem.

Herberta Dorbes muzejā varēja noskatīties Ērgļu ielas kaimiņienes – Dzintras Aulmanes 20. gs. 70. gados veidotās romantiskās animācijas filmas ar Raiņa, Aspazijas un Plūdoņa dzeju.

Amatu mājā notika Pidžamu balle, kurā dziedāja karaoke, zīmēja sapņus, gatavoja sapņu ķērājus un fotografējās.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Nadjuša 21.05.2018, 11:47:34

    Kaut kad sen atpakaļ, skolas ekskursijā bijām uz Ventspils Piejūras muzeju. Ko interesantu tur var apskatīt šobrīd? Jūnijā ar ģimeni plānojam apbraukāt Kurzemi, pie reizes varētu apskatīt muzeju!

  • 0
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 28.05.2018, 08:53:24

    Atbild Ventspils muzejs:
    Piejūras brīvdabas muzejā iemīļota izklaide un reizē izziņas objekts ir Mazbānītis, kuram izbūvēta 1,4 km gara Riņķa līnija un 3,0 km gara Kalna līnija. Pirmā pasaules kara laikā šādu satiksmes līdzekli ierīkoja vācu karaspēks, un dzelzceļa līnija savienoja Ventspili ar jūrmalas zvejniekciemiem.Kopš 1964. gada viena no nelielā skaitā Vācijā ražotajām lokomotīvēm ir muzeja īpašums un priecē apmeklētājus. Brīvdabas ekspozīcijā izvietota arī muzeja enkuru kolekcija (vairāk nekā 140 dažāda tipa enkuru), kuras vecākie eksponāti tapuši 18.gs.
    Viens no jaunākajiem Piejūras brīvdabas muzeja eksponātiem ir Lielirbes baptistu baznīca (iesvētīta 1913.g.). Pirmā pasaules kara laikā to nojauca un pārcēla uz jūrmalu Lielirbes upes malā, kur to izmantoja kā zivju apstrādes cehu. Pēc kara baptistu draudze baznīcu atjaunoja un 1922. gadā iesvētīja. Baznīcas telpu apdare un iekārtojums veidots, vadoties pēc seniem fotoattēliem, pierakstiem un balstoties uz izpētes rezultātiem.

  • 0
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 28.05.2018, 08:53:50

    Tipiska 19. gs. pēdējā ceturkšņa latviešu zemnieka dzīvojamā ēka Smiltnieki. Māja saglabājusi savu sākotnējo 1874. g. apjomu un plānojumu no 1891. g. Ēka iekārtota ar autentiskiem priekšmetiem, kas raksturo vienas dzimtas piecu paaudžu dzīvi. Pārvesta uz muzeju un restaurēta 2008.gadā.
    Piejūras brīvdabas muzeja šaursliežu dzelzceļa ekspozīcija tiks papildināta ar jaunu objektu – Mazirbes preču stacijas noliktavu, kuras pārvietošana un būvniecība ir nobeiguma stadijā.

  • 0
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 28.05.2018, 08:54:09

    Piejūras brīvdabas muzejā patlaban notiek intensīvs darbs pie jaunu, tūristiem saistošu objektu un ekspozīcijas izveides. Tiek strādāts pie jaunas multifunkcionālas ēkas izveides, kuras funkcijas ietvertu gan mūsdienīgas ekspozīcijas izveidi, gan telpas muzeja izglītības programmām, gan krājumam, gan restaurācijai. Ēkas projektēšana notiek ES līdzfinansētā projekta “Ziemeļkurzemes kultūrvēstursikā un dabas mantojuma saglabāšana, eksponēšana un tūrisma piedāvājuma attīstība” ietvaros. Paredzēta arī dabas ekspozīcija ar jauniešiem saistošiem interaktīviem elementiem. Projektu plānots īstenot līdz 2020.gada rudenim.
    Piejūras brīvdabas muzejā tiek realizēti arī citi inovatīvi projekti, kas muzeja vidi nākotnē padarīs pievilcīgu un saistošu jebkuram apmeklētājam.

  • 0
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 28.05.2018, 08:54:23

    Projektā “Vēsturisko zvejas laivu, kutera un burinieka detaļu restaurācija” paveikta lielākā daļu darbu un jūnija sākumā tiks pabeigti restaurācijas darbi trim laivām, kas atrodas restaurācijas darbnīcā Rīgā.
    Lielākie vasaras notikumi saistīti ar Jūras svētkiem (15.07.) un Pilsētas svētkiem (05.08.), kuros muzeja jaukajā vidē notiek ar zvejniecību saistītas jautras izdarības un vērienīgs amatnieku tirgus.
    Piejūras brīvdabas muzeja jaunumiem un Mazbānīša kustības sarakstam var sekot muzeja mājas lapā http://muzejs.ventspils.lv/piejuras-brivdabas-muzejs/

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: