11. novembrī plkst. 15 Pārventas bibliotēkā Jēkaba Jančevska oratorijas “No letu zemes” atskaņojumā piedalīsies Zane Jančevska (teicēja), Aleksandrs Maijers (multiinstrumentālists), kā arī kamerkoris “Ventspils” un Ventspils Kamerorķestris diriģenta Aigara Meri vadībā.

Tautā klīst nostāsts, ka Lietuvas pirmā kronētā karaļa Mindauga sieva bijusi no mūsu zemes, no Latgales Madelāniem. Viņa saukta par Martu jeb Mortu. Ap 1200. gadu dzimušais Mindaugs bija Lietuvas valdnieks un karalis, kurš pazīstams ar Lietuvas zemju apvienošanu vienā valstī un cīņu pret Zobenbrāļu ordeni. Ļaudis stāsta, ka Mindaugs miris Aglonā, jo ceļā pie sievas vecākiem viņu un divus viņa dēlus nogalinājuši sazvērnieki. Mindauga kapavieta, iespējams, atrodas zem Aglonas bazilikas, kur 13. gadsimtā bijis kapulauks. 17. gadsimtā luterāņu mācītājs Rīvijs radījis hroniku, kurā ir minēts, ka Aglonā, nojaucot kādu nezināmu celtni, kas ir līdzinājusies tornim, ir atrasta marmora plāksne, uz kuras ir bijis uzraksts latīņu valodā, ka šeit ir apglabāts Lietuvas valdnieks Mindaugs. 2015. gada 20. septembrī Aglonā tika atklāts piemineklis Mindaugam un Martai.

Skaņdarbam kopumā ir astoņas daļas, stāsta autores ir Eva Mārtuža un Zane Jančevska, dzejas autore – Lelde Stumbre. Līdzās vēsturiski – patriotiskajai līnijai skaņdarbā jaušams vīrišķā un sievišķā pretnostatījums – vīri grib karot un valdīt, sievietes ilgojas pēc miera, lai saglabātu ģimeni.

Līdzās oratorijai “No letu zemes” koncertā skanēs arī Jāņa Aišpura, Pētera Plakida un Mārtiņa Brauna dziesmas korim.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: