Trešdien, 18. oktobrī, plkst. 19 Teātra namā ''Jūras vārti'' notiks koncerts ''Atgriešanās Ventspilī''.

Ilze Ābola, vijolniece: laiks Ventspilī man daudz deva gan cilvēciski, gan muzikāli

Koncerta nosaukums ir Atgriezties Ventspilī. Ko jums nozīmē atgriezties šajā pilsētā?

– Man tās vienmēr ir ļoti siltas izjūtas, īpaši tādēļ, ka tas nenotiek tik bieži. Katra reize, kad atgriežos Ventspilī, man ar kaut ko saistās un atsauc atmiņā četrus gadus, ko šeit pavadīju. Man šie gadi vienmēr asociēsies ar dzīves periodu, kas ir devis ļoti daudz gan cilvēciski, gan muzikāli. Šī skola ne tikai man, bet arī daudziem citiem bija kā otrās mājas, kur es pavadīju ļoti daudz laika – no rīta līdz vakaram. Bija ģimeniska sajūta, pasniedzēji, piemēram Andris Puziņš un Arimans Štrauss, vienmēr bija līdzās, vienmēr rūpējas un neskaitīja stundas nodarbībām.Tie noteikti ir gadi, ko vienmēr glabāšu atmiņā kā kaut ko ļoti siltu un patīkamu.

Pašlaik jūs dzīvojat Šveicē.

– Jā, esmu sākusi savu otro maģistrantūru ar orķestra praksi, studēju Sionā, kas ir Šveices franču daļa. Šobrīd mana ikdiena ir diezgan mierīga, jo orķestra projektu nav daudz. Priecājos veltīt vairāk laika vijoles nodarbībām. Iesaistos dažādos projektos, labprāt pastaigājos pa vīnogulājiem. (Smejas.) Izbaudu kalnus.

Kā tolaik nolēmāt pārcelties uz Šveici?

– Tas bija ļoti dabisks lēmums, kad satiku profesoru Gunāru Larsenu meistarklasēs Siguldā. Viņš ir latviešu izcelsmes vijolnieks, kurš jau ilgus gadus bija strādājis Šveicē, un pēc desmit dienām meistarklasēs es sapratu, ka ārkārtīgi vēlos gūt vēl un vēl no viņa pieredzes. Uz Šveici pārcēlos sākotnēji apmaiņas programmas ietvaros no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, vēlāk iestājos Lozannas Mūzikas augstskolā.

Kā jums patīk dzīve Šveicē?

– Kontaktu dibināšana ir diezgan ilgstošs process, taču kļūst vieglāk. Patīkamā daļa ir Šveices skaistums un iespēja katru dienu smelties iedvesmu no kalniem. Muzikālā un kultūras dzīve Šveicē ir vienreizēja. Atliek iesēsties vilcienā, aizbraukt uz jebkuru pilsētu un dzirdēt izcilus māksliniekus ar lieliskiem orķestriem.

Kā gatavojaties koncertam Ventspilī?

– Šobrīd gatavojos individuāli. Savulaik esmu spēlējusi Ventspils Kamerorķestrī, kas mani vienmēr priecēja. Koncertā no manas un kamerorķestra puses izskanēs Georga Pelēča skaņdarbs Buena Riga.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: