Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijai 100” projektu konkursā Ventspils bibliotēkas iesniegtais projekts “Ventiņ vācel” saņēmis finansējumu 3500 EUR apmērā.

Atbilstoši Latvijas valsts simtgades vēstījumam ES ESMU LATVIJA, projekta mērķis, ir apzināt savu lokālo identitāti, novada kultūrvēsturiskās vērtības un mantojumu, veidot emocionālu saikni ar Kurzemi.

Projekta “Ventiņ vācel” gaitā paredzēts organizēt 5 izglītojošus pasākumus ventiņu dialekta, tautas tērpa, rotaļu, folkloras, augu un to nosaukumu, ēdienu recepšu izzināšanai un apguvei. Projekta mērķgrupa ir vidusskolēni, bet pasākumus, protams, varēs apmeklēt ikviens interesents. Plānots, ka pielietojot apgūtās zināšanas, skolēni izveidos “Ventiņa rokasgrāmatu”, kurā tiks apkopoti raksturīgākie vārdi ventiņu dialektā, to skaidrojums latviešu literārajā valodā, kā arī ventiņpusei raksturīgi teicieni, ticējumi, mīklas, dziesmas, ēdienu receptes. “Ventiņa rokasgrāmata” būs pieejama Ventspils bibliotēkas tīmekļa vietnē.

Savukārt sadarbībā ar SIA “Darbnīca A projekti” tiks izveidota galda spēle izklaidei un izglītībai “Ventiņu domino”. Spēlē iekļautie vārdi sniegs priekšstatu par cilvēka, dabas, dažādu priekšmetu un darbību jēdzieniem ventiņu dialektā un literārajā valodā.

Projekta “Ventiņ vācel” īstenošana tiks uzsākta jau aprīlī.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Es 04.04.2017, 17:03:30

    Ko nu vairs censties reanimēt ventiņu valodu,kas visu šo laiku,ja ne nīdēta,tad aizlaista novārtā.Bērniem jau bērnudārzā ieprogrammē "grāmatas"valodu,tas pats turpinās skolā...Reizēm tā jocīgi paliek,dzirdot bērnus un jauniešus sarunājoties "pareizajā" valodā,rodas sajūta,ka esi kaut kur Vidzemē vai Piebalgas pusē,ne ventiņos.
    Lembergs jau arī pa visiem šiem gadiem nav iemācījies runāt pa mūsējam.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: