3. decembrī taustiņmūzikas festivāla “TAKTS” programmu papildina un reizē pilnīgo izcilās kanādiešu pianistes Vikijas Čovas (Vicky Chow) koncerts uz Ventspils teātra nama “Jūras vārti” Lielās zāles skatuves.

Pazīstamā jaunās mūzikas kolektīva “Bang on a Can All-Stars” dalībnieci V. Čovu par “izcilu” sauc laikraksts “The New York Times”. Par “pianisti-monstru” viņu dēvē “Time Out New York”, bet kolēģi Rietumkrastā atļaujas Vikijai piešķirt “jaunās mūzikas jaunās zvaigznes” laurus (laikraksts “Los Angeles Times”). Tie gan ir tikai daži un publicitātes labad vieglāk citējamie mākslinieces vērtējumi. Daudz skaļāk runā viņas milzu mīlestība pret mūziku un instrumentu un jau kopš agras bērnības piemītošās gluži titāniskās darbaspējas sava talanta izkopšanā. Kā daudzi, apgūt klavierspēli V. Čova sāka jau piecu gadu vecumā. Kā ne tik daudzus vienaudžus 9 gadus veco Vikiju uzaicināja sniegt koncertu Starptautiskajā Gilmora taustiņmūzikas festivālā (“International Gilmore Music Keyboard Festival”). Gadu vēlāk jaunā mūziķe debitēja koncertā kopā ar Vankūveras simfonisko orķestri. Sekojošās studijas Džuljarda skolā pie J. Kaplinskas un Dž. Mārtina un vēlāk arī Manhetenas Mūzikas skolā jau šķiet tikai likumsakarīgi ieraksti V. Čovas radošajā dzīves gājumā.

Vikijas Čovas žilbinošais talants un aizrautība ar jauno mūziku gadu gaitā ir ļāvuši viņai sadarboties ar vadošajiem mūslaiku komponistiem un mūziķiem. Lai saucam Niku Berču (Nik Bärtsch), Teriju Railiju (Terry Riley), protams, “Bang on a Can” dibinātājus Deividu Langu (David Lang), Džūliju Volfu (Julia Wolfe) un Maiklu Gordonu (Michael Gordon), Šaru Vordenu (Shara Worden) jeb “My Brightest Diamond”, Lī Ranaldo (Lee Ranaldo) no “Sonic Youth” vien kā dažus no tiem. V. Čovai ticis gods savulaik Ziemeļamerikā pirmatskaņot Stīva Raiha (Steve Reich) “Klavieru kontrapunktu”, kura ierakstu līdzās “Alarm Will Sound” darba “Radio Rewrite” un Džonija Grīnvuda (Johnny Greenwood, grupas “Radiohead” ģitārists) “Elektriskais kontrapunkts” ieskaņojumiem pirms pāris gadiem izdeva komponista apgāds “Nonesuch”. Jau 18. novembrī klajā nāks Vikijas jaunais albums “A O R T A” ar vairāku komponistu speciāli mūziķei komponētu jaundarbu ieskaņojumiem. Šoruden gaidāms arī Maikla Gordona skaņdarba klavierēm “Sonatra” ieraksta izdevums vinila platē. Droši avoti ziņo, ka darbs pie šī skaņdarba interpretācijas pianistei prasījis vairākus gadus un, ņemot vērā viņas milzu un reizēm izkāpināto pietāti pret iestudējamo materiālu, emocionāli ļoti grūtus brīžus.

Iespējams, līdz šim ambiociozākā un spilgtākā pianistes sadarbība ir izveidojusies ar komponistu Tristanu Periču (Tristan Perich), kurš tieši viņai sarakstījis “Surface Image” – lieldarbu klavierēm un 40 kanālu 1 bita elektronikai. Darbs ir neatkārtojama Periča elektroniskās estētikas un Čovas niansētās, reizē nikni virtuozās klavierspēles “laulība”. Ap klavierēm puslokā izvietotie 40 skaļruņi, kuros katrā tiek atskaņota cita 1 bita skaņa, un Čovas spēlētā akustiskā instrumenta partitūra nemitīgi pinas un atšķetinās, apzināti jaucot robežas starp elektrisko un organisko vairāk nekā stundu ilgajā muzikālajā ceļojumā. Pēc iznākšanas pirms diviem gadiem “New Amsterdam” paspārnē žurnāli “The Rolling Stone” un “Rhapsody” darba ieskaņojumu ierindojuši starp gada labākajiem ierakstiem.

Darba “Surface Image” pirmatskaņojums Baltijas valstīs notiks festivāla “TAKTS” ietvaros Ventspilī.

Vikijas Čovas koncerts, atskaņojot T. Periča darbu “Surface Image” uz t/ n “Jūras vārti” Lielās zāles skatuves notiks sestdien, 3. decembrī. Jau ziņots, ka šogad festivālā koncertēs arī krievu pianists un komponists Dmitrijs Jevgrafovs (Dmitry Evgrafov), klavieru un elektronikas duets “Piano Interrupted” no Francijas un Lielbritānijas, meksikāņu elektroniskās mūzikas mākslinieks “Murcof” kopā ar franču pianisti Vanesu Vāgneri (Vanessa Wagner), britu ērģelnieks Džeimss Makvinnijs (James McVinnie) un džeza trio “Dawn Of Midi” no Bruklinas ASV.

Biļetes uz atsevišķiem “TAKTS” koncertiem, kā arī festivāla abonements ir nopērkams “Biļešu Serviss” tīklā un t/ n “Jūras vārti” kasē. Pārdošanā ierobežots skaits biļešu un pavisam neliels skaits visu trīs dienu abonementu.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: