Arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija iebilst pret e-veselības sistēmas lietošanu, kamēr vien sistēma nav kvalitatīvi izstrādāta un ieviesta, kā arī novērsti datu drošības riski, informēja asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valde 28.oktobrī izskatīja jautājumu par valsts e-veselības programmas ieviešanas gaitu. Valdes locekļi pauda neizpratni par Veselības ministrijas (VM) un Nacionālā veselības dienesta (NVD) ierēdņu rīcību, publiskajā telpā pasniedzot informāciju, kas rada iespaidu, ka produkts ir labs, bet tikai ģimenes ārsti nevēlas ar to strādāt.

Asociācijas valde šādu rīcību uzskata par nepieļaujamu un vērš uzmanību, ka tā robežojas ar apzinātu sabiedrības maldināšanu un mēģinājumu noslēpt informāciju par kaitējumu, ko "šāds nekvalitatīvs un nepamatoti uzspiests produkts" var radīt, kā tas var apgrūtināt ārstu darbu, pagarināt rindas un pasliktināt veselības aprūpes pieejamību pacientiem, kā arī vienlaicīgi radīt papildu slogu valsts budžetam, atkal labojot programmas kļūdas un novēršot trūkumus.

Kozlovska arī norāda, ka informācija par izrakstītām 14 darba elektroniskajām nespējas lapām un vienu e-recepti liecina tikai par eksperimenta rezultātu, nevis par produkta kvalitāti, jo līdz šim neviens ārsts, kas nav programmas izstrādātāju darba grupā, testējot reālā vidē, nav varējis pārliecināties, ka tas tiešām būtu iespējams.

Asociācijas valde arī norāda, ka lielākā daļa no aptuveni 1700 Latvijas primārās aprūpes ārstiem jau gadiem ilgi strādā ar IT programmatūrām. Tomēr valstī ir vēl aptuveni 5000 citu specialitāšu ārstu, kas vairumā gadījumu savā darbā datoru nelieto. "Tādēļ neizpratni rada dažu veselības centru, slimnīcu un slimnīcu apvienību vadības vieglprātība, parakstot līgumus ar NVD par tāda brāķa lietošanu, par ko ārsti, kam ar to būs jāstrādā, pat nenojauš, vienlaicīgi uzliekot savai iestādei visu atbildību par pacientu datu drošību, par ko būtu jāatbild NVD kā programmas piegādātājam," norāda Kozlovska.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija joprojām uzskata, ka programmas izstrāde ir jāpabeidz kvalitatīvi un, kamēr nav produkta, tas nav aprobēts praksēs, ārsti nav apmācīti, kā ar to rīkoties, un netiek ievērota pacientu datu drošība, līgumus ar NVD par e-veselības izmantošanu nevar slēgt.

Tāpat asociācija norāda, ka ir jāgroza NVD līguma projekts un dienestam tajā ir jāuzņemas atbildība par datu drošību, strādājot ar e-veselības programmu. NVD ir jānodrošina ārstiem tehniskā palīdzība, drošības programmu uzstādīšana ārstu datoros un tās uzturēšana. "Pagaidām visa atbildība par datu drošību un hakeru uzbrukumiem šajos līgumos tiek uzlikta ārstiem, kuriem par šīm drošības programmām nav ne zināšanu, ne prasmju, ne līdzekļu, lai tās uzstādītu," skaidroja Kozlovska.

Bez jau minētā asociācija vērš VM un NVD uzmanību uz to, ka, lai neciestu pacienti, līdz gripas sezonas beigām, kas pašlaik tuvojas, programmu uzsākt drīkstētu tikai brīvprātīga pilotprojekta veidā.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Elviss22 02.11.2016, 08:34:51

    Ārsti iebilst, jo daudzi vecā gada gājuma mediķi ar datoru ir uz - jūs. Kā piemēram mana ģimenes ārste.

  • 0
    Nif nifs 02.11.2016, 09:13:09

    Ārsti iebilst, jo sistēma nav izstrādāta līdz galam ("izstrādāti" ir tikai ieviešanai paredzētie miljoni), bet atbildību par sistēmas nepilnībām grib uzvelt ārstiem. Tas jau ir skaidrs, ka daudzi vecie ārsti ar šīs sistēmas ieviešanu aizies pensijā. Un mediķu trūks vēl vairāk.

  • 0
    karlito 02.11.2016, 19:06:29

    Būs liels bardaks,cietēji būs tieši slimnieki..Bardaks veselības aprūpē kļūs vēl lielāks,laimīgs tas kas neslimos!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: