Valsts svētku koncertā, 18. novembrī uz teātra nama "Jūras vārti" skatuves muzicēs kamerkoris "Ventspils", Ventspils Kamerorķestris, Ventspils bigbends un solisti.

Aigars Meri, kamerkora Ventspils un Ventspils kamerorķestra diriģents un mākslinieciskais vadītājs: 18. novembris mani uzlādē emocionāli

Kādi skaņdarbi koncertā izskanēs?

– Koncertā tiks atskaņota Pētera Barisona un Jāņa Akuratera kantāte jauktajam korim, solistiem un simfoniskajam orķestrim Brīnumzeme, kā arī Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes 2003. gadā radītais šedevrs Mistērija par sapni un mīlestību.

Kāpēc tāda izvēle tieši 18. novembra koncertam?

– Kantāte Brīnumzeme tika pirmatskaņota 1938. gada 12. janvārī, un tā laika Latvijas mūzikas kritikas vispāratzītā autoritāte – komponists Jēkabs Graubiņš – kantāti raksturoja šādi: «Daudz melodiskas liegsmes, daudz dzīvi pulsējošas mūzikas un klusināta prieka par bērnības brīnumzemi. Patiesi skaists darbs!» Teiku par brīnumzemi Atlantīdu Ventspils klausītājiem stāstīs solisti, kamerkoris Ventspils un Ventspils kamerorķestris.

Skaņdarbs Mistērija par sapni un mīlestību, pateicoties Ritvara Garozas veiktajai instrumentācijai, ir ieguvis jaunu veidolu. Jaunizveidotais instrumentācijas variants ir paredzēts pilnam simfoniskajam orķestrim un ritma grupai. Ieguvis jaunu skanisko apjomu, skaņdarbs nav zaudējis savu pamatideju, kuru vistiešāk ir paudusi Māra Zālīte: «Sapnis ir garīga enerģija, kas savukārt ir pamatu pamats. No sapņa izaug realitāte, bez sapņa patiesībā nerodas nekas. Arī Latvijas valsts ir radusies no sapņa. Sapnis ir dzīvesziņas un ideālu apliecinājums – to nedrīkst pazaudēt!» Atskaņojumā Ventspils kamerorķestrim un kamerkorim Ventspils pievienosies Ventspils bigbenda mūziķi, kā arī solisti.

Ko jums nozīmē 18. novembris – Latvijas Republikas proklamēšanas gadadiena?

– 18. novembris mani uzlādē emocionāli. Darba apjoms, rudens un citi apstākļi vienmēr šajā laikā uzstāda dažādus pašiztirzājošus jautājumus. Valsts svētku patriotisma cauraustā enerģētika palīdz turpināt iesāktos darbus, nepazaudēt virzību uz mērķi. Tas vienmēr ir arī izaicinājums – kādus skaņdarbus šoreiz iekļaut svētku koncerta repertuārā? Ar ko manis veidotā svētku koncerta programma būs īpaša, atšķirīga no tradicionālā svētku piedāvājuma.

Kā šos svētkus atzīmējat?

– 18. novembrī parasti vadu mēģinājumus un koncertus, ja izdodas noskatīties ar bērniem salūtu – svētki ir izdevušies.

Koncerts notiks piektdien, 18.novembrī, plkst. 16:00

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: