No 7.oktobra Ventspils Amatu mājā apskatāma ceļojošā izstāde no Latvijas vēstniecības Zviedrijā kolekcijas

Tālajos 20.gs. 70.gados divas Zviedrijas latvietes - Marija Muzikante un Dzidra Ciparsone ietērpa vairāk nekā 200 lelles latviešu tautastērpos. Lielākoties – Bārbijas. Bija arī daži Keni. Pēc Marijas Muzikantes nāves, tuvinieki uzticēja 120 lelles Latvijas vēstniecībai Stokholmā. Un nu jau dažus gadus 30 lelles no šīs kolekcijas apceļo Latviju. Piektdien, 7.oktobrī plkst.15:00 leļļu izstāde tiks atklāta arī Amatu mājā.

Viena no audējām Dzidra Ciparsone savulaik audusi Bārtas villaini- kāzu dāvanu karalienei Silvijai, kas tika pasniegta kā dāvana no latviešu kopienas Zviedrijā 1976.gada 15.jūnijā. Kā liecina Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Zviedrijā arhīvs: «Karalienei tā iepatikās krāšņā villaine, ka ar to plecos atstāja audiences zāli.»

Bet Latvijas vēstnieks Zviedrijā Gints Jegermanis ceļojošās izstādes kontekstā min: «Marija Muzikante un Dzidra Ciparsone radīja šo kolekciju laikā, kad reti kurš ticēja, ka Latvija jebkad atgūs neatkarību. Daudzie un dramatiskie stāsti par latviešu bēgļiem, kam 2. pasaules kara nogalē nācās pamest Latviju, par to, kāpēc šīs lelles tika ieģērbtas latviešu tautastērpos, saplūst kopā vienā neizsmeļamā vēstījumā – Latvijas tautas un zemes mīlestībā».

Izstāde, kuras iekārtošanā izmantoti arī Ventspils muzeja krājuma materiāli – lādes un lādītes –, Amatu mājā būs skatāma no 7.oktobra līdz 25.oktobrim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: