30. septembrī Ventspilī atklāsim festivālu Zelta maska Latvijā ar Maskavas A. Puškina teātra mūziklu O. Henrija Ziemassvētki, bet 5. oktobrī uz teātra nama Jūras vārti skatuves notiks Sanktpēterburgas G. Tovstonogova vārdā nosauktā Lielā dramatiskā teātra izrāde Apskurbušie, kuras režisors ir Andrejs Mogučijs. Ventspilij šogad ir ļoti palaimējies, jo tās ir ļoti izcilas izrādes.

 

Lugas galvenā tēma ir mīlestība. Mīlestība uz dievišķo cilvēka dabā. Apskurbumam lugā nepiemīt sadzīviska nokrāsa, to nedrīkst saprast burtiski – tā ir apskaidrības, patiesa dzīves plūduma, mīlestības, tieši patlaban notiekoša brīnuma izjūtas metafora.

Pēc kāda kritērija tiek izvēlētas izrādes Ventspilij, Liepājai un Rīgai?

– Sākumā mēs sastādām repertuāra afišu, kuru, protams, diezgan būtiski ietekmē tehniskais nodrošinājums un skatuves lielums, kāds ir Rīgā, Liepājā un Ventspilī. Mēs jau labi pārzinām visu teātru iespējas, jau sākotnēji piemeklējot repertuāru, skatāmies, ko varam parādīt uz jūsu skatuvēm, jo iestudējam izrādes to oriģinālveidā, kā tās tikušas izrādītas savos teātros. Latvijā skatuves ir nestandarta, tāpēc gribu izteikt komplimentu Ventspilij un personīgi pilsētas mēram: teātra nams Jūras vārti var uzņemt jebkura Krievijas teātra mūsdienu formātu, un ne tikai to. Tas, protams, ir liels pluss. Piemēram, Liepājā lielformāta izrādes nevaram parādīt, jo skatuve un viss, kas tur tagad ir uzbūvēts, nepieņem tehniski vērienīgās dramatiskās un baleta formas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: