Sestdien, 9. jūlijā, plkst.16:00 Pārventas bibliotēka, Tārgales ielā 4, aicina uz Liepājas Simfoniskā orķestra instrumentālā septeta koncertu.

Kamermūzikas koncertā piedalīsies Liepājas un Odenses Simfoniskā orķestra mūziķi, kas apvienojušies īpaši šai koncertprogrammai. Septeta sastāvā ietilpst Rasa Kumsāre (vijole), Zane Dziesma (alts), Sarma Gabrēna (čells), Toms Timofejevs (kontrabass), Inguss Novicāns. (mežrags), Edgars Reimanis (fagots) un Kārlis Catlaks (klarnete).

Koncertā izskanēs Ludviga van Bēthovena Septets stīgām un pūšaminstrumentiem Mi bemol mažorā op.20, kas ir viens no meistara pēdējiem darbiem pirms viņa dzīvi un līdz ar to arī attieksmi pret pasauli ietekmēja kurlums. Šī bezrūpīgā serenāde astoņpadsmitā gadsimta garā pirmatskaņojumu piedzīvoja tai pat koncertā, kurā klausītāji pirmo reizi dzirdēja Bēthovena 1.simfoniju un guva tūlītējus panākumus.

Septets ir jauneklīgas enerģijas piepildīts darbs, kas itin labi sasaucas ar koncertprogrammas otro opusu – Riharda Štrausa kvintetu "Tils Pūcesspieģelis." R. Štrausa mūzikai piemītošais spilgtais teatrālisms un košais ilustratīvisms īpaši spilgti izpaužas stāstā pat Tilu Pūcesspieģeli un viņa jautrajiem piedzīvojumiem. Drosmīgais zemnieku puisis dzīvojis 14. gadsimtā Lībekas apkaimē, izcēlies ar atjautību un pāri plūstošu enerģiju, kā arī trakulīgiem piedzīvojumiem. Komponists atteicies tieši aprakstīt sava varoņa raibo piedzīvojumu virkni, bet mūzikā var saklausīt vairākas epizodes. Vispirms tirgus laukumā nerātnais Tils iejāj ļaužu pūlī un sadauza traukus, tad viņš pārģērbjas par priesteri un saka sprediķi, vēlāk strīdas ar zinātniekiem un atzīstas mīlestībā kādai skaistulei, bet galu galā tiek tiesāts un mirst uz ešafota.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: