No 21. aprīļa līdz 22. maijam Laikmetīgās  mākslas centrs kim? teātra nama “Jūras vārti” skatītājiem piedāvā iepazīt Maskavā dzimušās un Izraēlā dzīvojošās mākslinieces Aleksandras Cukermanes darbus.

Izstādes "Tri Devici Pod Oknom" atklāšana notiks 21. aprīlī plkst. 18.

Cukermanes laikietilpīgi veidotie un detaļām bagātie darbi uzbur fantāziju pasauli, kas sakņojas krievu tautas mākslā, Austrumeiropas pasaku ilustrācijās un bērnības atmiņās par Krievijas dāčām. Starp izstādes darbiem ir zili tušas zīmējumi, kurus iedvesmojuši daudzās bijušajās PSRS valstīs pazīstami ornamentālās glezniecības stili, piemēram, hohloma – krievu tautas dekoratīvās mākslas stils ar tam raksturīgiem uz koka gleznotiem krāšņiem, tautiskiem ziedu rakstiem.

Cukermanes apgleznotajās apaļajās virsmās riņķo kailas sievišķīgas būtnes, savukārt tos pavadošajos un telpā pamīši izkārtotajos zīmējumos nolasāmas arī nāras, pa kādam krabim un ugunsputns – šis slāvu folklorā pazīstamais maģiskais radījums, kas, no tālēm atlidojis, nes reizē svētību un lāstu tam, kurš cenšas to notvert.

Izstādes centrālie darbi ir četri gobelēni, kurus pēc Cukermanes skicēm veidojušas Latvijas tekstilmākslinieces Līva Kaprāle, Jolanta Šalvīte, Velga Vītola un Elīna Vojevoda.

Aleksandra Cukermane (Alexandra Zuckerman) ir dzimusi 1981. gadā Maskavā. Desmit gadu vecumā kopā ar ģimeni imigrējusi uz Izraēlu, kur dzīvo un strādā joprojām. Studējusi mākslu Becalēla Mākslas un dizaina akadēmijā Jeruzalemē un Städelschule Frankfurtē pie Mainas, kā arī bioloģiju Telavivas Universitātē. Viņas personālizstādes norisējušas: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Rīga (2016);  Galeria Sabot, Kluža-Napoka, Rumānija (2015); MK Search Art, Sandžovanni Valdarno, Itālija (kopā ar Michal Helfman un Eli Petel) (2014); Fruit and Flower Deli, Stokholma, Zviedrija (kopā ar Lucie Fontaine) (2014); Art Cologne, Ķelne, Vācija (pārstāvot Galerie Christian Nagel) (2011); Galerie Christian Nagel, Berlīne, Vācija (2008) un Noga Gallery of Contemporary Art, Telaviva, Izraēla (2013). Piedalījusies arī vairākās grupas izstādēs, tostarp Susy Culinski & friends, Fanta Spazio, Milāna, Itālija (2015); Filosofen, Galleri Riis, Oslo, Norvēģija (2015), Paraugs džina veidošanai, galerijā 427, Rīga, Latvija (2014/2015); The Drawing Room, Magasin III, Stokholma, Zviedrija (2014); I Herclijas Laikmetīgās mākslas biennālē, Herclija, Izraēla (2007); As If Words Meant Nothing, Kunstbuero, Vīne, Austrija (2009); Garbage Man Please Garbage Me, Brun, Diseldorfa, Vācija (2006). Aleksandra Cukermane ir saņēmusi Becalēla Mākslas un dizaina akadēmijas mākslas izcilības balvu un Amerikas-Izraēlas Kultūras fonda Šareta stipendiju. 2014. gadā bija Iaspis programmas rezidējošā māksliniece Stokholmā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: