No 05.04. – 20.05. t/n ''Jūras vārti'' skatāma Rituma Ivanova personālizstāde “Kadru tvērējs”. Izstādē vienuviet skatāmi darbi no dažādā laikā tapušām darbu sērijām – “Ilūzijas simbols”, “Sapņotāji”, “Erotiskā Filma”, “Zvaigznes gaismas staros”, kā arī autora jaunāko darbu sērija “Raugoties saulē”, kuru inspirējis pavadītais laiks mākslas rezidencē Abū Dabī 2015. gadā. Ritums Ivanovs savā mākslā apvieno hiperreālismam raksturīgo realitātes attēlojumu un individuālo triepienu svītru tehnikā. Darbu centrālā tēma ir cilvēka emocijas, kā uz skatuves, tā intīmos brīžos un vienatnē.

Ritums Ivanovs (1968) absolvējis Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolu (1987), turpinājis studijas Latvijas Mākslas akadēmijā (1994) un studējis Humbolta Universitātē ASV. Rituma Ivanova gleznas gan personālizstādēs, gan grupu ekspozīcijās bijušas ASV, Francijā, Šveicē, Vācijā, Igaunijā, Katārā, Austrijā, Krievijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Lietuvā, Lielbritānijā, Beļģijā, daudzi darbi iekļauti gan dažādu valstu mākslas muzeju, gan privātajās kolekcijās. 2009. gadā Ivanova darbs "FRAME 05" tika pārdots prestižajā britu izsoļu namā "Sotheby’s".

Turpinājumā jautājumi gleznotājam Ritumam Ivanovam:

Ko redzēsim jūsu izstādē Kadru tvērējs?

– Šī izstāde kaut kādā mērā ir pārvērtusies par ceļojošu izstādi. Tā apvieno darbus no vairākām izstāžu sērijām, kas man ir bijušas agrāk, kā arī jaunākās gleznas. Tur ir darbi no sērijām Ilūzijas simbols, Raugoties saulē, Erotiskā filma un pašportretu sērijas. Darbi parāda to, kam esmu gājis cauri. Tajos rādu savu stilistisko attīstību, briedumu konceptu radīšanā un vīziju par to, ko es varu darīt ar glezniecību.

Kādēļ izstādē apvienoti gan jau bijušie, gan jauni darbi?

– Tas dod iespēju paskatīties uz konceptiem, kā tie viens ar otru saspēlējas. Paskatīties, kā veidojas plašāks koncepts no lielāka laika posma, kas, es domāju, glezniecībā vienmēr ir ļoti būtiski – paraudzīties ne tikai uz vienu darbu, bet uz lielāku ideju izklāstu.

Kāds ir izstādes darbu kopējais vēstījums?

– Es domāju, ka tie koncepti ir ļoti interesanti un dažādi. Izstādes kopējais nosaukums ir Kadru tvērējs – tas ir mans skatījums, kā es sajūtu mākslas, glezniecības attīstību un savu vietu šajā procesā. Glezniecībā ļoti svarīgs ir klātesamības moments. Par daudz ko varam runāt caur preses slejām, vārdiem un intervijām, taču glezniecība kā tāda ir klātesamības moments. Tieši tāpēc arī laikam izstāde sāk savu ceļu un ceļojumu, jo cilvēkiem ir interese redzēt darbus klātienē. Arī es to izjūtu, ka dažādās Latvijas vietās tas ir nepieciešams, jo viss nenotiek tikai Rīgā.

Kas jūs iedvesmo mākslas radīšanai?

– Tā laikam ir dabīgā dzirksts, gaismas stars, tā iespēja izteikt sevi caur vienkāršu pieskārienu audeklam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: