Reaģējot uz presē izskanējušajām bažām par “Venta-1” gatavību startam un izmaiņām, Ventspils Augstskola ir nosūtījusi vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) ar lūgumu deleģēt neatkarīgu satelīttehnoloģiju ekspertu dalībai satelīta “Venta-1” piemītošo īpašību tehniskajā pārbaudē Brēmenes Lietišķo zinātņu universitātē.

Jau informēts, ka saskaņā ar līgumu, kas noslēgts 2015.gada novembrī starp Brēmenes Universitāti un Ventspils Augstskolu, plānots „Venta-1” palaist orbītā ap zemi ar Indijas nesējraķeti PSLV šī gada otrajā ceturksnī.

Satelīta Venta-1 izstrādes projekts ildzis kopš 2008.gada un ir sadarbības projekts starp Brēmenes Lietišķo zinātņu universitāti (UASB), Ventspils Augstskolu (VeA) un Ventspils Augsto tehnoloģiju parku (VATP). Satelīta līgumsumma kopumā bija 250 000 eiro. Saskaņā ar 11. Saeimas lēmumu VeA tika piešķirts papildu finansējumu 50 000 Ls tikai satelīta palaišanai, jo satelīta izgatavošana notikusi jau iepriekš. Par šo finansējumu VeA ir noslēgusi attiecīgu papildus vienošanos ar Brēmenes Lietišķo zinātņu universitāti par satelīta palaišanu līdz IZM noteiktajam termiņam, ar nosacījumu, ka līdzekļi jāatmaksā, ja palaišana orbītā nenotiek līdz IZM noteiktajam termiņam.

2013.gada 16.decembrī pirms papildus vienošanās parakstīšanas ar IZM, lai pārliecinātos par izgatavotā satelīta glabāšanas nosacījumiem Brēmenē, VeA pārstāvji Gita Rēvalde, Aigars Krauze, un Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš apmeklēja Brēmenes Lietišķo zinātņu universitāti un veica satelīta “Venta-1” vizuālu apskati un fotografēšanu.

Jau informēts, ka šā gada 16. – 17.martā Ventspils Augstskolas pārstāvjiem Minhenē piedaloties “Venta-1” vibrācijas testos, ko organizēja Brēmenes Universitātes partneri Minhenē, tika prezentēts izmainīts satelīta „Venta-1” vizuālais tēls. Tika skaidrots, ka tas saistīts ar nepieciešamību izpildīt konkrētas nesējraķetes prasības.

Lai pārbaudītu satelīta “Venta-1” funkcionalitāti, atbilstību un testētu vadības programmu, paredzēts, ka VeA inženieri veikts satelīta testus Brēmenē trešajā vai ceturtajā aprīļa nedēļā.

Šobrīd Ventspils Augstskolas inženieri gaida izmainītā satelīta tehniskos zīmējumus, lai pēc tam dotos uz Brēmeni un veiktu satelīta sistēmu pārbaudi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: