Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi grozījumus Personvārda un tautības ieraksta maiņas likumā, precizējot vārda, uzvārda un tautības maiņas kārtību un arī paaugstinot valsts nodevas likmi par personvārda vai tautības ieraksta maiņu uz 150 eiro.

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā paredzēts, ka Latvijas pilsonis, nepilsonis vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss, ir tiesīga vienu reizi mainīt tautības ierakstu pret savu tiešo augšupējo radinieku tautību divu paaudžu robežās, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un var pierādīt savu radniecību ar minētajām personām.

Savukārt vārdu un uzvārdu persona var mainīt, ja vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā, ja persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu un citu iemeslu dēļ. Tomēr, kā norāda TM, praksē piemērojot likumu, konstatēta virkne problēmu, piemēram, iztrūkst regulējuma, lai jebkurā brīdī persona varētu atgūt dzimto uzvārdu vai pirmslaulības uzvārdu (nešķirot laulību), atgriezties pie sava pirmslaulības uzvārda un tam pievienot otra laulātā uzvārdu.

Tāpat konstatēts, ka persona var nomainīt pašreizējo vārdu un uzvārdu uz jebkuras populāras, vēsturiskas vai politiskas personas vārdu un uzvārdu, tāpat personai pastāv iespēja iegūt tādu personvārdu, kurš vairāk uzskatāms par iesauku, segvārdu, pseidonīmu, titulu, tēvvārdu, un tas nekādā ziņā neatbilst latviešu valodas vārda došanas tradīcijām.

Likumprojektā paredzēts īpaši atrunāt iespējas mainīt personvārdu personām, kuras nav sasniegušas 15 gadu vecumu, nosakot, ka bērni līdz 15 gadu vecumam personvārdu varēs mainīt, ja kāds no vecākiem ir notiesāts par tīša smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, dzimšanas fakts reģistrēts ārvalstī un personvārda maiņai piekrīt abi vecāki.

Tāpat likuma grozījumi paredzētu, ka persona varēs iegūt arī otru vārdu. Likumprojekts paredz, ka otrs vārds varēs būt arī kā pirmais vārds. Personai paredzēta iespēja iegūt mātes vai tēva esošo uzvārdu, kas konkrētajā brīdī atšķiras no personas, kura vēlas mainīt savu uzvārdu. Šādas situācijas rodas, kad personas vecāki ir stājušies citā laulībā, mainījuši uzvārdu un ģimenē ir vēl citi bērni. Līdz ar to personai tiks radīta iespēja būt vienā uzvārdā ar pārējo ģimeni.

Vēl ar likumprojektu plānots palielināt valsts nodevas likmi par personvārda vai tautības ieraksta maiņu uz 150 eiro līdzšinējo 71,14 eiro vietā. Valsts nodeva 150 eiro plānota arī tad, ja persona maina gan vārdu, gan uzvārdu, proti, nesummējot likmi. Valsts nodevas apmēra palielināšana argumentēta ar vēlmi veicināt sabiedrības pārdomātāku rīcību, mainot personvārdu un tautības ierakstu.

Pēdējo gadu statistika liecina, ka vārda, uzvārda maiņa tiek uztverta kā modes lieta. Tāpat patlaban konstatēts, ka bieži personu vēlme mainīt personvārdu vai tautības ierakstu ir nepārdomāta, kā arī ar ļaunprātīgiem nolūkiem. Personvārda un tautības ieraksta maiņa nav pirmā nepieciešamība, tai piemīt ekskluzīvs raksturs.

Likumprojekts 24.martā izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: