2. martā teātra namā “Jūras vārti” izskanēs īru dziedātājas, bijušās grupas “Clannad” dalībnieces Moijas Brenanas (Moya Brennan) un arfista Kormaka de Barras (Cormac De Barra) koncerts “Voices And Harps”.

Tādi vārdi kā “Clannad”, Enja (Enya – Moijas māsa) un pati Moija Brenana pazīstami daudziem mūzikas cienītājam. Šie mākslinieki aizsāka procesu, kuru žurnāls “Time” nodēvējis par “vispasaules īru mūzikas renesansi”. Pateicoties viņiem, mūzikas veikalu plauktus rotā uzraksti world music, celtic music, new age music. Taču ne visi zinās, ka šos māksliniekus saista ne vien mīlestība pret savas tautas mūziku, bet arī ģimeniskas saites.

CNN Moiju Brenanu dēvē par “ķeltu mūzikas pirmo lēdiju”. Un ne velti, jo īru tradīcijās sakņotā mūzika ir viņai atnesusi "EMMY" un "Grammy" apbalvojumus, kā arī klausītāju atzinību ar vairāk nekā 20 miljoniem pārdotu albumu. Savu muzikālo karjeru Moija Brenana sākusi 1970. gadā grupas "Clannad" sastāvā, kopš 1992. gadā paralēli attīstot arī savu solo karjeru, kuras laikā viņa līdz šim ierakstījusi 25 albumus. 2001. gada plate "Whisper To A Wild Water" tikusi nominēta "Grammy" balvai.

Kā vēl viens nozīmīgs Moijas Brenanas radošās darbības virziens jāmin filmu skaņu celiņu veidošana. Šajā sarakstā gozējas tādi lieldarbi kā "Titāniks", "Karalis Arturs". Savas karjeras gaitā Moija Brenana ir sadarbojusies ar tādiem mūziķiem kā Bono, Van Morrison, Robert Plant, Ronan Keating un citiem.

M. Brenanas skatuves partneris Kormaks de Barra ir starptautiski atzīts, daudzpusīgs arfas meistars. Viņš nemitīgi cenšas pārkāpt robežas īru argas spēlē un dara to, regulāri sadarbojoties ar citiem mūziķiem. K. de Barra dodas koncertturnejās un veic kopīgus ierakstus arī ar saviem brāļiem Fionanu and Īmonu ģimenes ansamblī “Barcó”. Papildus savam intensīvajam uzstāšanās grafikam, viņš regulāri pasniedz muzikālas darbnīcas un meistarklases dažādās vietās pasaulē.

 

Turpinājumā jautājumi dziedātājai Moijai Brenanai:

 

Pastāstiet, ko dzirdēsim jūsu koncertā Ventspilī?

– Kā zināt, esmu vadošā dziedātāja grupā Clannad. Bet ārpus šīs grupas es sadarbojos arī ar citiem mūziķiem, it īpaši ar vienu brīnišķīgu arfistu vārdā Kormaks de Barra (Cormac de Barra). Kopā esam veidojuši vairākus mūzikas albumus. Uzstājoties esam ceļojuši apkārt pasaulei un gribējām šo koncertu atvest arī uz Latviju. Uz skatuves būs arī mana meita, kura ir dziedātāja un dziesmu autore. Izpildīsim gan tradicionālās dziesmas, gan dziesmas no mūzikas albuma Voices and Harps (Balsis un arfas). Protams, programmā būs iekļautas arī grupas Clannad dziesmas, jo tā cilvēki mani pazīst.

 

Cik sen jau uzstājaties kopā ar arfistu Kormaku de Barru?

– Mēs kopā spēlējam jau vairāk nekā desmit gadu – uzstājamies kopā, ierakstām dziesmas, daudz strādājam Amerikā, arī Eiropā. Kopā tiešām daudz ceļojam.

 

Kādu vēstījumu caur šo koncertu vēlaties nodot klausītājiem?

– Ceru, ka mūsu koncerta vēstījums ir cerība. Jo tas ir kaut kas, kas mums ir vajadzīgs, dzīvojot šodienas pasaulē. Domāju, ka cilvēki varēs vienkārši izbaudīt mūziku. Kad tiekos un runāju ar cilvēkiem pēc koncerta, un to es darīšu arī pēc šīs uzstāšanās reizes, viņi vienmēr saka, ka aizmirst dažādas negatīvas lietas, kad atnāk uz manu koncertu. Un tā ir laba lieta. Laba sajūta – tas ir mūsu vēstījums, tā vienmēr ir bijis ar Clannad.

 

Kādai auditorijai, jūsuprāt, paredzēts šis koncerts?

– Esmu bijusi Latvijā gan ar saviem koncertiem, gan ar grupu Clannad un domāju, ka koncerts patiks visiem. Daudz daru ārpus Clannad, un, kad ar saviem koncertiem apceļoju Eiropu, uz tiem nāk arī daudz gados jaunu cilvēku. Vienmēr esmu patīkami pārsteigta, ka arī jauniem cilvēkiem patīk mana mūzika, ka patīk šāda veida mūzika. Tie, kuriem patīk grupa Clannad, patiks šis koncerts, tā ir viena lieta, ko varu apsolīt!

 

Vai koncertā dzirdēsim arī filmu skaņu celiņus?

- Jā, protams! Es zinu, ka cilvēki to gaida. Zinu, ka Latvijā cilvēkiem patīk grupas Clannad mūzika no televīzijas seriāla Šervudas Robins (Robin of Sherwood), arī no filmas Karalis Artūrs (King Arthur) un citām. Un uzstāšanās reizē vienkārši nevar šīs dziesmas neizpildīt. Tās gan būs vairāk akustiskas. Tiešām ļoti gaidu šo koncertu, jo iepriekšējās reizes, kad biju Latvijā, es ļoti izbaudīju!

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: