Pacientu pierakstīšana rindās uz izmeklējumiem prioritārā secībā varētu radīt korupcijas riskus, šādu viedokli pauda Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāja Sarmīte Veide.

Vērtējot Veselības ministrijas (VM) ieceri slimnīcām pacientus uz izmeklējumiem pierakstīt prioritārā secībā, Veide sacīja, ka pie šādas sistēmas pastāv korupcijas riski, jo var būt pacienti, kuri ārstam samaksās, lai pakalpojumu saņemtu ātrāk. Savukārt Veselības inspekcija šādas darbības nespēs pilnībā kontrolēt, jo nav iespējams katram vai rindai "izstāvēt klāt", vērtēja Veide. Viņa nav dzirdējusi, ka šāda sistēma pastāvētu citur Eiropā.

Ģimenes ārste domā, ka, pacientus rindā pierakstot pēc prioritātes, cilvēkiem radīsies nedrošības sajūta, ņemot vērā, ka akūtie pacienti rindā visu laiku varētu "nonākt priekšā". Tāpat neesot skaidrs, kā ārstniecības iestādes varēs šādas rindas regulēt, piebilda Veide.

Kopumā vērtējot VM ieceri, Veide to nosauca par "kārtējo eksperimentu".

Kā ziņots, VM iecerējusi no jūlija ārstniecības iestādes pacientus rindā uz izmeklējumiem pierakstīt prioritārā secībā atkarībā no vajadzības.

Kā pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, līdz šim slimnīcas pacientus grupās nav dalījušas, tomēr esot skaidrs, ka, raugoties uz pacientu medicīniskajām indikācijām, visiem pakalpojumi vienlīdz īsā laikā var nebūt nepieciešami. Piemēram, cilvēkiem ar akūtām saslimšanām izmeklējumus pie speciālista nepieciešams veikt steidzami, bet tajā pašā laikā cilvēkam ar hroniskām saslimšanām izmeklējumi jāveic novērošanas nolūkos, un "nav tik izšķiroši, vai izmeklējums tiek saņemts februārī vai maijā", skaidroja Šneiders.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: