Galvenajā bibliotēkā trešdien plkst. 13.00 ciklā „Rakstītājs«Lasītājs” tikšanās ar vienu no interesantākajām un visvairāk lasītajām latviešu mūsdienu rakstniecēm Noru Ikstenu.

 Nora Ikstena studējusi latviešu filoloģiju Latvijas Universitātē un angļu valodu un literatūru Kolumbijas universitātē Misūri. Literatūrā Nora Ikstena debitēja 1993.gadā ar grāmatu „Pārnākšana” - pirmskara rakstnieces un politiķes Annas Rūmanes- Ķeniņas biogrāfiju.

Tad sekoja divi īsstāstu krājumi un 1998. gadā ievērojami panākumi ar romānu „Dzīves svinēšana”, kas ir atjaunotās Latvijas laika latviešu bestsellers un tulkots vairākās valodās. Turpmāk autore gandrīz ik gadu saraksta pa grāmatai – vai tie būtu īsstāsti, pasakas, romāni vai biogrāfiski darbi. Viņa gādājusi arī par sava literārā skolotāja Dzintara Soduma “Kopotu rakstu” izdošanu, rakstījusi scenāriju dokumentālajai filmai par latviešu rakstniekiem trimdā „Pasaules nepasaule” un libretu komponista Raimonda Tigula darbam „Dod, Dieviņi”.

Līdztekus literārajai darbībai Nora Ikstena iesaistās valsts kultūrpolitikas veidošanas procesos. Latvijas Literatūras centram, Ventspils Starptautiskajai rakstnieku un tulkotāju mājai un ikgadējam festivālam „Prozas lasījumi” par savu eksistenci jāpateicas Noras Ikstenas iniciatīvai.

Šogad kopā ar vīru, rakstnieku Levanu Beridzi, Nora Ikstena ir uzrakstījusi lugu. Šī ir ļoti savdabīga savienība. Levans raksta un runā vācu un gruzīnu valodā, Nora – latviešu un angļu, bet radošā dueta darba un ģimenes valoda, kurā uzrakstīta arī luga, ir krievu, kurā runā abi.

Nora Ikstena saņēmusi Gada balvu par izcilu devumu literatūrā: prozā par romānu "Jaunavas mācība"; Baltijas Asamblejas balvu (2006), Dienas balvu kultūrā (2006), IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni (2008).

Tikšanos ar Noru Ikstenu un Levanu Beridzi vadīs literatūrzinātniece Andra Konste.

Projektu „Rakstītājs«Lasītājs” finansē Valsts Kultūrkapitāla fonds. Ieeja uz pasākumu bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: