Otrdien, 13. oktobrī ar stāstījumu par mežacūkām zoologs Vilnis Skuja atklās ikgadējo izglītības programmu ciklā Daba & vēsture.

Vēstures otrdienā 13.oktobrī plkst.17.30 Livonijas ordeņa pilī- zoologs Vilnis Skuja. 

 

Šogad Ventspils muzejs piedāvās muzejpedagoģisko programmu, kas veltīta Latvijas Dabas muzeja izsludinātajam 2015.gada dzīvniekam- mežacūkai.

 

Mežacūkas (Susscrofa) Latvijas teritorijā ir seni iemītnieki, kā liecina arheoloģiskie pētījumi Ventspils novadā, akmens laikmeta cilvēki tās medījuši un lietojuši uzturā. Arī heraldikā mežacūkas iekļuvušas pateicoties iemīļotā medījuma statusam. Dažādi traģiski un varonīgi medību stāsti kļuva par leģendām un atspoguļojās ģerboņos. Mežacūkas ir bara dzīvnieki, bet pieauguši kuiļi esot vientuļnieki un klejotāji. Toties jaunās mežacūkas dzīvo baros, kas mēdz būt no 20 līdz 50 cūku lieli, kurus vada cūku māte, kas pārvietojoties parasti iet pirmā. Ja tiek apdraudēta, meža cūka enerģiski aizstāvas, it sevišķi sivēnmāte ar mazuļiem.. Ja meža cūka ir ievainota un jūt, ka tiek izsekota, tā ir īpaši agresīva un bīstama. Meža cūka ir ne tikai bīstama, bet arī viltīga.. Meža cūkas ir apveltītas ar labu atmiņu un ilgi atceras vietas, kur sajutušas draudus.

 

Par to, kas mūsdienās mežacūkas apdraud, kādi ir to paradumi un kāpēc cūkas uzrok tās vai citas vietas mežos un laukos, varēs uzzināt Vēstures otrdienā, 13.oktobrī plkst.17.30. Izglītības programmai Gada dzīvnieks-mežacūka, interesenti var pieteikties no 14.oktobra, zvanot muzeja pedagogam Ilvai Buntikai (t.63621309).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: