Ja kāds no mums jau ir sācis ilgoties pēc siltas saules un vasarīgas bezrūpības, tad 4.novembrī teātra namā "Jūras vārti" notikušais Portugālē labi pazīstamās grupas "OQUESTRADA" koncerts varēja būt apliecinājums sen zināmai patiesībai, ka saule spīd arī tad, ja redzami tikai mākoņi.

  Dienvidu nakts piķmelnā tumsa, kuru izrotāja krāsainas un mirgojošas lampiņas un brīvi izkārtojušies mūziķi ar saulainu vieglumu uzbūra atmosfēru, kas lielākajai daļai klausītāju atraisīja vēlmi dzīvot līdzi ne tikai ar sirdi, bet ar visu ķermeni. Šķiet, ka tie ir draugi un kaimiņi no blakus ielas, kas siltā vasaras vakarā sanākuši kopā, lai turpat zem dzimtās pilsētas debesīm dziedātu un dejotu līdz jūtu un spēka izsīkumam.

Grupas izpildījumā dzirdējām gan fado, gan funana un afrikāņu ritmos izpildītas dziesmas. Fado nosaukums radies no latīņu valodas vārda "fatum" - liktenis. Paplašināts nosaukums ir fado saudada, kur "saudada" nozīmē skumjas, smeldzi, ko var dzirdēt šajā mūzikā. Fado dziedājumā tekstam ir liela nozīme.

Tie bieži ir kā balādiski stāstījumi, lūgšanas, elēģijas, muzikāls savas dzīves, savas sāpes vēstījums, tādēļ bija ļoti svarīgi, ka grupas soliste Marta Mateuš pirms dziesmām „apaļā” angļu valodā ieskicēja stāsta dramaturģiju. Visā pasaulē dziesminieki apdzied vienas un tās pašas jūtas un to pašu prieku – mūs vieno cilvēka jutekliskā daba, bet atšķirīgi ir izteiksmes veidi.

Nevilšus aizdomājos par mūsu dziesmām – vai mēs būtu ar tām interesanti portugāļu auditorijai. Jā, būtu! Ja mēs tās dziedātu ar tikpat lielu patiesības izjūtu, nemākslotu uzspēli, dziļu emocionālu pārdzīvojumu, augstu profesionalitāti un patiesu prieku par dzīvošanu savas tautas kultūrā. Grupas uzņemšana Ventspilī bija tik silta, ka paši mūziķi izteica vēlmi, ka uz šādas nots labprāt noslēgtu savu koncertturneju.

Jau XI reizi norisinās mūsdienu tautas festivāls PORTA, kura ietvaros Ventspilī viesojās grupa "OQUESTRADA". Festivāls PORTA ir dažādu kultūru, dažādu pieredžu un dažādu laikmetu kopums. Tā ir spēja laikā un telpā sadzīvot ar laikmetīgo izteiksmes līdzekļu nosacījumiem, nezaudējot dabisko emocionālo saikni ar savu nacionālo senatni (tautas mūziku).

Dzīvot līdzi laikam un smelties spēku savas tautas kultūrā un iedvesmoties no citām tautām, kuras šīsdienas globalizētajā pasaulē jau visas ir kļuvušas par mūsu kaimiņiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: