Ventspils teātra namā “Jūras vārti” vienlaikus tiks atklātas divas izstādes – Ivetas Vecenānes gobelēnu izstāde un Imanta Grosa fotoizstāde.

Izstāde tiks atklāta otrdien, 25. maijā, plkst. 18.00.

Iveta Vecenāne “Jūras vārtos” izstādīs savas mākslas prioritārā virziena - monumentālo gobelēnu - kolekciju. Tajos māksliniece visvairāk manifestē savu pasaules uzskatu. Darbos mākslas tēlainību rada lielziedu, ainavu motīvi, uzzied ūdensroze – prātam nesaprotama puķe, uztverama vienīgi jutekliski.

Ar tās palīdzību māksliniece grib visus pārvest pāri ikdienas tiltam pretī sapnim, pasakai. I. Vecenānes darbu katalogā mākslas zinātniece A. Vanaga raksta: “Viņa idealizē dabu, pirmatnējības  tvērumam pretī liekot nevis spoguļattēla atbilstību, bet gan spēju izteikt dabas enerģētisko potenciālu cilvēciskā mērogā.

Gobelēnos ieaustā gaisma uzliesmo kopā ar dvēseles uguni.” Iveta jau vairāk kā 20. gadu aktīvi strādā tekstilmākslā. Nozīmīgākās personālizstādes notikušas ASV, Somijā, Čehijā, Lietuvā, Igaunijā, Latvijā - Dizaina un mākslas muzejā. 1994.gadā notika viņas personālizstāde Ventspils muzejā, kā arī māksliniece piedalījās ap simts grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs.

I. Vecenāne ir kostīmu māksliniece izrādēm, glezno uz zīda, veido tekstildizaina rotas, ir divu bērnu grāmatu autore. Grāmata “Vectētiņš Antontiņš un mēs” izvirzīta literatūras gada balvai.

Imants Gross ir latviešu ģimenē Zviedrijā dzimis fotogrāfs un diplomāts. Lai arī studijas un diplomāta karjera savulaik ņēmusi virsroku I. Grosa karjerā, pēdējo desmit gadu laikā viņš palēnām ir atsācis savu darbību foto jomā un tagad jau atkal intensīvi ar to nodarbojas.

Pagājuša gada maijā, sadarbībā ar fotogrāfu Gunāru Janaiti, tika veidota retrospektīva foto izstāde ar vectēva Miķeļa Gross (1886-1966) fotomateriāliem no viņa gaitām un darbības Krievijā un Latvijā, tam pievienojot Imanta fotogrāfijas ar vecākiem un bērniem, tādā veidā parādot laikmeta dokumentu un ceļvedi laikā un telpā četru paaudžu griezumā. Kopš 2004.g. Imants dzīvo Rīgā un jau 4 gadus viņš vada Ziemeļu ministru padomes biroju Latvijā.

Ventspilī gaidāmā izstāde “Ūdens...” radusies kā komentārs un vēlēšanās vērst uzmanību un domas uz ūdeni, kas ir mums visapkārt un ir kā pati par sevi saprotama dzīves sastāvdaļa. Ūdens šodienas pasaules un sabiedrības attīstībā faktiski ir kļuvis par apdraudētu dabas resursu.

Apstāklis, ka svaigs ūdens visiem cilvēkiem nav viegli pieejams, un ka tas jau šobrīd ārkārtīgi lielai daļai zemeslodes iedzīvotāju trūkst un viņiem par to ikdienā jācīnās, ir realitāte un baiss fakts. Tāpat vairs nav pats par sevi saprotams un garantēts, ka mūsu bērni un mazbērni nākotnē varēs lietot ūdeni tik, cik vēlas. Viņiem tas būs pieejams vienīgi tik cik nepieciešams… Varbūt... Ja vien mēs jau šodien nesāksim mainīt savas ūdens lietošanas paražas.

Imanta Grosa fotoizstādes kuratore ir Iveta Ērkšķe. Speciāli tai mūziku radījis Raimonds Tiguls. Foto izdruku un ierāmēšanu veicis Aivars Purmals (fineArtPrint.lv).

Vispirms plkst. 18.00 teātra nama “Jūras vārti” otrā stāva foajē tiks atklāta Ivetas Vecenānes gobelēnu izstāde, bet pēc tam ikviens ir aicināts uz Mazo izstāžu zāli, kur notiks tikšanās ar Imantu Grosu un viņa izstādes “Ūdens…” atklāšana. Ieeja uz pasākumu ir bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: