Trešdien, 15. aprīlī plkst. 17 Livonijas ordeņa pilī izdevumu Ventspils senāk un tagad un Tas notika Kaķpēdiņu bulvārī atvēršana.

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī 15.aprīlī plkst.17 interesenti tiek aicināti uz divu muzeja izdevumu atvēršanas svētkiem. Abiem ļoti atšķirīgajiem izdevumiem kopīgs ir tas, ka saturs tiek izklāstīts dzejas formā- poēmā. Tikai vienā gadījumā tā ir poēma par Ventspili 19.gs. sākumā, bet otrā- poēma par kaķu skolu.

 

Grāmatas Ventspils senāk un tagad izdošanu atbalstīja Ventspils Brīvosta. To, kāda izskatījās Ventspils 20.gs. rītausmā ir apdziedājis kāds patriotiski noskaņots dzejdaris ar tam laikam populāru segvārdu- Tautmīlis, īstajā vārdā Roberts Bērziņš. Ventspilij no Tautmīļa palikusi 1901.gadā H.Hiršmana grāmatu spiestuvē izdotā grāmatiņa Ventspils. Senāk un tagad, kur vairākos dziedājumos dzejdaris apcer Ventspils tagadni un rosīgo nākotni. Ventspils muzeja vēsturnieki vārsmas papildinājuši ar paskaidrojumiem un vizuālo materiālo, lai lasot sirsnīgos pantus par pilsētas pagātni, lasītājs spētu iztēloties konkrētās norises vietas arī mūsdienās.

 

Grāmatu Ventspils senāk un tagad prezentācijā būs iespēja iegādāties pret ziedojumiem, kas tiks vākti Ventspils muzeja mūzikas instrumentu kolekcijas restaurācijai.

Ventspils muzejs ar Valsts Kultūrkapitāla atbalstu izdevis ventspilnieka Herberta Dorbes poēmas Tas notika Kaķpēdiņu bulvārī atkārtotu izdevumu (1971, Liesma), kas papildināts ar grāmatas tapšanas materiāliem Kā tas notika, ilustrēts ar mākslinieka Induļa Zvagūža oriģinālilustrācijām un CD Tas notika Kaķpēdiņu bulvārī.

 

Izdevums paredzēts visai ģimenei. Mazajiem tiek ritmisks stāsts par kaķu bērnu un viņu skolotāju piedzīvojumiem, bet tiem, kam lasīšana vēl nesokas, - izdevumā iekļauts CD ar raidlugu. Turklāt, kas varētu būt saistoši tieši ventspilniekiem- līdzās teicēja aktiera Rūdolfa Plēpja balsij CD ierakstā dzirdamas pazīstamu ventspilnieku balsis- Ingrīdas Štrumfas, Aivara Lemberga un Armanda Vijupa. Tas ir mūsdienīgs izdevums bērnības atmiņu restaurācijai un vēstījums par bērnu grāmatas tapšanas vēsturi, tās autoriem un laikmetu.

 

Grāmatu atvēršanas svētkos būs iespēja dzirdēt Margaritas Marcinkevičas, Armanda Vijupa un Ineses Aides ceļavārdus grāmatām, kā arī varēs iegādāties abus izdevumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: