Trešdien, 14. janvārī, plkst. 13.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā, turpinot ciklu “Rakstītājs- Lasītājs”, būs tikšanās ar Agnesi Rutkēviču.

Agnese Rutkēviča mērķtiecīgi un profesionāli darbojas mākslā vairākos žanros – raksta dzeju, lugas, prozu, spēlē teātri, piedalās kino projektos. 2012. gadā ar literāro pseidonīmu Anna Foma iznāca viņas pirmā dzejoļu grāmata “Jaunā Vāgnera klusēšana”, kas bija nominēta Literatūras gada balvai kategorijā Spilgtākā debija.

“Iesoļodama literatūras saulītē, Anna Foma, šķiet, ir jauneklīgākā jaunās dzejas pārstāve. Taču ne tajā ziņā, ka viņas dzeja būtu jauneklīgi naiva vai lolotu ilūzijas salabot klibo pasauli. Drīzāk te rodama atvērtība jauneklīgai jūsmai par pasaules kultūras dārgumiem - ar šo spēju, ko tekstā un ar tekstu dzīvojošie ļaudis laika gaitā nereti zaudē. Annai Fomai literatūra vai mūzika ir nevis jau noticis, lasi, miris mākslas fakts, bet iespēja pielaikot dažādas sejas, meklējot atbildi uz jautājumu “kas es esmu?”. Un, protams, jautājums ir svarīgāks par iespējamajām atbildēm,” raksta dzejnieks Arvis Viguls.

2014. gada sezonu Latvijas Nacionālais teātris atklāja ar jauniestudējumu - Agneses Rutkēvičas lugu “Mans nabaga tēvs” E.Seņkova režijā. Agneses luga “Kartupeļēdāji” iestudēta teātrī “Dirty Deal Teatro”, bet luga “Dukši” - Jaunajā Rīgas teātrī. “Dukši” izrādīta arī jaunās dramaturģijas festivālā Vīsbādenē Vācijā. Par šo lugu Agnese Rutkēviča nominēta 2013./2014. gada sezonas Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā.

Jautāta kāda ir sajūta - būt jaunam dramaturgam Latvijā, Rutkēviča saka: “Tā ir atbildības sajūta, kas aug lielāka. Tas ir kā dzīvesveids, tik ļoti pierasts, ka tu vairs nemāki savādāk. Jānovēro, pēc tam jāpieraksta. Manuprāt, ir svarīgi, ka dramaturgs atnes stāstu aktieriem, nevis otrādāk, ka dramaturgs atnāk uz mēģinājumiem un gaida stāstu no aktieriem. Mani iedvesmo cilvēki un cilvēku dzīvesstāsti. Ik pa brīdim laimējas satikt brīnišķīgus cilvēkus. Man ir pārliecība, ka ikviens dzīvē satiktais cilvēks nav nejaušs - viņi ir kā pieturas, tilti vai zīmes. Un skolotāji.”

Pasākumu Galvenajā bibliotēkā vadīs literatūrzinātniece, Ventspils Rakstnieku un tulkotāju mājas direktore Andra Konste.

Ciklu “Rakstītājs - Lasītājs” finansiālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds. Ieeja pasākumā bez maksas. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: