Livonijas ordeņa pilī apsktāma izstāde „Kur mēs varētu aprunāties? Iesim ķēķī!”, bet Amatu māja aicina uz madarošanas darbnīcu. Decembrī pilī notiks Nikolaja diena, bet Piejūras brīvdabas muzejā – Mazbānīša svētki.

Kur mēs varētu aprunāties? Iesim ķēķī!

Virtuves vēsture no 19. gs. II puses līdz 20. gs. 70. gadiem Livonijas ordeņa pils, Jāņa ielā 17, izstāžu zālē.

Izstādē var iepazīt virtuves vēsturi, sākot no 19. gs. vidus un beidzot ar 20. gs. 70. gadiem: pārtikuša lauku saimnieka ķēķi 19. gs. otrajā pusē, kur lielākā daļa dzīvei nepieciešamā sarūpēts pašu rokām; piepilsētas iedzīvotāja trūcīgo virtuvi, kurā sa­plūst lauku un pilsētas dzīvesveids; 20. gs. sākuma Ventspils turīgā pilsoņa virtuvi, kurā saimniecība bija nodota ķēkšas rīcībā; 20. gs. 20.–30. gadu latvisko virtuvi; karalaika virtuvi un ne tik senās pagātnes virtuvi – 20. gs. 50.–70. gadu.

Izstādi veido vairāk nekā 700 krājuma priekšmetu. Laiku lokos būs iejutušies dažādi priekšmeti – sākot ar tējkarotīti un beidzot ar 20. gs. 50. gados ražotu ledusskapi. Turklāt katru virtuves epizodi papildina vēsturnieku sagatavota informācija par noteikto laiku un sabiedrību.

Izstādei tapusi arī muzejpedagoģiskā programma Virtuves noslēpumi, kurā varēs izdarīt savus atklājumus virtuves noslēpumu pasaulē.

Meistardarbnīca

 

Sestdien, 29. novembrī, plkst. 12 Amatu māja aicina uz auduma apdrukas jeb madarošanas darbnīcu

Sestdien, 29. novembrī, plkst. 12 Amatu māja aicina uz meistarklasi auduma apdrukā jeb madarošanā. Tekstilmāksliniece Kristīne Šica iepazīstinās ar auduma apdrukas tehnikas specifiku, kā arī demonstrēs un radīs Ziemassvētku noskaņas audumu ar latvju zīmju rakstiem.

Madarošanas jeb auduma apdrukas tehniku Latvijā popularizēja Ansis Cīrulis jau 20. gs. 20.–30. gados. Madarošana bija viņa paša izgudrots termins, un tas nozīmēja: auduma apdrukāšana ar rokas spiedes palīdzību. Madarojumu ražošanu Cīrulis bija iecerējis attīstīt samērā plaši, par to liecina viņa rūpīgi rakstītās piezīmes – biznesa plāni. Viņš rakstīja par to, kā, veidojot madarošanas darbnīcas, nopelnīt grūtos ekonomiskajos apstākļos. Madarojumi bija dekoratīvi un praktiski izmantojami, piemēram, spilvendrānu un grāmatu iesējumu izgatavošanā.

Mūsdienās auduma apdruku izmanto ne tikai interjerā, bet arī tērpu dizainā un, protams, dažādu jauku un mīļu nieku radīšanā. Darbnīcas dalībniekiem lūgums ņemt līdzi T kreklu vai kādu citu auduma gabalu, uz kura būs iespējams radīt sev tīkamu ornamentu. Ieeja 0,40; 0,90 EUR.

Visi uz Nikolaja dienu pilī!

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī 6. decembrī no plkst. 12 līdz 15.

Pils rūķi un Rūķene Neta gaidīs visus mazos un lielos dāvanu darinātājus savās darbnīcās 6. decembrī no plkst. 12 līdz 15. Kārumniekiem būs iespēja pašiem ķerties pie darba Piparkūku darbnīcā, kuru atbalsta konditoreja Ventspils Kārumnieks. Betparceptoābolu kārotājiem, kurus, kā allaž, gaidīsim pie pils pavarda, šogad rūpējas z/s Kalnarāji.

Kamēr rūķu darbnīcās taps Sniegavīri, Pērļu rotājumi, Svētku smaržas un pat mazi koka Nikolaji, tikmēr pie pils egles no plkst. 13 sāksies svētku koncerts.

Svētkus iezvanīs horeogrāfijas ansamblis Konfetti (vad. Ļ. Basmanova), un plkst. 14.30 Nikolaja dienas norises dažādām Ziemassvētku melodijām noslēgs Ventspils Mūzikas skolas pasniedzēji.

Nāciet ciemos, lai uz vienu dienu kļūtu par rūķiem un sagādātu prieku un dāvaniņas saviem mīļajiem!

Ieeja 1,10; 2,10 EUR, ģimenēm 4,20 EUR.

Mazbānīša svētki

28. decembrī no plkst. 13 līdz 16 Mazbānīša svētki Ventspilī

28. decembrī plkst. 13–16 Piejūras brīvdabas muzejā paredzēti Mazbānīša svētki, bet no plkst. 16 līdz 17 notiks svētku koncerts Lielirbes baptistu baznīcā, dziedās koris Līvzeme. Vienīgo reizi ziemā Mazbānītis kursēs pa Riņķa līniju no plkst. 14 līdz 16, bet plkst. 16 dosies vienā braucienā uz Kalna staciju. Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā Ziemassvētku laiks jau vairākus gadus ir īpašs, jo tieši tad visas pilsētas mīlulis Mazbānītis tiek izrotāts ar lampiņu virtenēm un katram svētku apmeklētājam tiek dāvināts viens brauciens ar vilcieniņu.

Kad no īsās ziemas dienas krēslas, priecīgām gaismām zibot, iznirst Mazbānīša lokomotīve, tad pat tiem, kas vēl šaubījušies, top skaidrs, ka svētki ir klāt! Un svētkus Piejūras brīvdabas muzejā prot svinēt – ar Kazas gadu, kas tuvojas, Miega aitiņām un līksmu vizināšanos kamanās vai zirdziņa mugurā.

Ieeja 0,60; 1,40 EUR, ģimenēm 2,80 EUR.

Pieteikšanās pie Ventspils muzeja pedagogiem

  • Livonijas ordeņa pils – Ilva Buntika

(tālr. 29590093)

  • Piejūras brīvdabas muzejs – Zane Pavariņa

(tālr. 27188532)

  • Amatu māja – Līga Reitere

(tālr. 29855125)

  • Herberta Dorbes memoriālais muzejs – vadītāja Inese Aide

(tālr. 29999653)

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: