Georga Frīdriha Hendeļa oratorija „Mesija” ir viens no vismajestātiskākajiem un triumfālākajiem skaņdarbiem mūzikas vēsturē. Saskaņā ar mūzikas profesionāļu teikto, šī mūzika ir kosmiskas enerģijas un cilvēkus garīgi vienojoša prieka pilna.

Ne velti šī vokāli simfoniskā partitūra iedvesmojusi argentīniešu horeogrāfu Maurisio Vainrotu neparastai dejas izrādei, kas izstaro emociju, prieka un enerģijas pārpilnību. Hendeļa dievišķā mūzika rosinājusi horeogrāfu laikmetīgā baleta valodā paust savas pārdomas par garīguma lomu mūsdienu pasaulē. Izrādē piedalīsies LNO orķestra kamersastāvs, Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un solisti, pie diriģenta pults būs Andris Veismanis.

 

Maurisio Vainrots Latvijas publikai jau pazīstams ar baleta viencēlienu izrādi „Tango plus. Ceļojumi”. Arī iestudējums „Mesija”, kam scenogrāfiju un kostīmus veidojis mākslinieks Karloss Gajardo, ir viens no viņa pasaulē pazīstamākajiem darbiem, ko ar panākumiem iestudējis Zviedrijas Karaliskais balets, Beļģijas Karaliskais Flandrijas balets, Bordo Nacionālās operas balets, Nacionālais Čīles balets.

 

Diriģents - Andris Veismanis, horeogrāfs - Maurisio Vainrots, scenogrāfs un tērpu mākslinieks - Karloss Gajardo, vokāls - Evija Martinsone, Sergejs Jēgers, Viesturs Jansons un Kalvis Kalniņš.

 

Operu "Mesija" teātra namā "Jūras vārti" skatītāji varēs vērot 15. novembrī plkst. 16.00.

 

Trīs jautājumi Latvijas Nacionālās Operas baleta solistei Baibai Kokinai:

 

Hendeļa oratorija Mesija ir skaņdarbs ar lielo burtu. Vai no dejotājas viedokļa tā ir grūti izpildāma?

– Ir ļoti patīkami dejot šādas mūzikas pavadībā. Tas, protams, ir izaicinājums, bet vienlaicīgi arī rada ļoti lielu emociju uzplūdu pozitīvā izteiksmē.

 

Mesiju iestudējis argentīniešu horeogrāfs. Argentīnieši ir izslavēti ar savu karstasinīgo temperamentu. Kā horeogrāfam veicās ar nosvērtajiem latviešiem?

– Jā, mēs esam mierīgāka tauta, bet tieši tāpēc viņš ar savu temperamentu mēģina mūs iekvēlināt. Personīgi man bija ļoti patīkami ar viņu strādāt. Mēs ļoti labi saprotamies. Ir bijusi arī iepriekšēja sadarbības pieredze, pirms vairākiem gadiem strādājot pie uzveduma Tango plus. Ceļojumi. Sadarbība bija ļoti laba. Varētu teikt, ka latvieši ir spējīgi realizēt argentīnieša vēlmes. Dejotāji lieliski spēja saprasties ar horeogrāfu.

 

Šis iestudējums ir guvis panākumus vairākās valstīs. Kas ir tā veiksmes noslēpums?

– Šobrīd, šajā drūmajā rudens laikā, Mesija liksies ļoti gaiša, ļoti viegla un arī viegli uztverama. Katrs skatītājs var pārdomāt, kas viņam ir tuvāks. Reliģiozs cilvēks domās pavisam ko citu, savukārt tas, kurš ir mazāk ticīgs, varbūt vienkārši baudīs mūziku. Vārdu sakot, tas būs baudījums gan acīm, gan arī ausīm. Katrā ziņā man ikreiz, kāpjot uz skatuves, ir emocionāls pacēlums, jo balets ir ļoti gaišs, mūzika pati par sevi skaista – ļoti piemērots notikums šādam laikam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: