Mūzikas kopējo izteiksmi Livonijas ordeņa pils kapelā sestdien, 1. novembrī, plkst. 17 centīsies uzburt grupa Kopējā Izteiksme, uzrunājot klausītājus ar savu autormūziku un baroka mūzikas meistaru - Johana Pahelbela, Tarkvinio Merula un renesanses madrigālu autora Džona Daulenda starpniecību.

Kopējā Izteiksme ir muzikāli radoša apvienība, kuras viens no iniciatoriem, līderis un mūzikas autors ir čellists un senās mūzikas interprets Ainārs Paukšēns. Projekta ietvaros top noskaņu mūzika. Grupas pamatsastāvu veido Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķis, neiztrūkstošs baroka mūzikas projektu dalībnieks Ainārs Paukšēns (čells), akadēmiskā un tautiskā dziedāšanas stila apvienotāja Līga Priede (balss), viens no pazīstamākajiem Latvijas ērģelniekiem, Zemgales ērģeļmūzikas dienu atbalstītājs Jānis Pelše (taustiņinstrumenti) un World Music un muzikālo pasaku žanra pārstāvis Andrejs Grimms (ģitāra).

 

Akustiskās mūzikas koncertā pils kapelā notiks iepazīšanās ne tikai ar izciliem mūziķiem, bet arī ar vienu no Ventspils muzeja mūzikas instrumentiem, ar kuriem muzejs pamatoti lepojas. Mazās ērģeles jeb pozitīvs ir 18. gadsimtam raksturīgs mūzikas instruments ar 4 reģistriem, 1999. gadā to darinājis ērģeļbūvētājs Jānis Kalniņš Ugāles ērģeļbūves darbnīcā, iedvesmojoties no Ugāles baznīcas ērģelēm (Ventspils koktēlnieku darbnīca, Mihaels Markvarts, Sefrensa vecākā znots). Tamlīdzīgi mūzikas instrumenti tika izmantoti nelielās baznīcās, un, pils kapela, kuras altāris arī tapis Ventspils baroka koktēlnieku Sefrensu darbnīcā un šogad svin savu 300 gadi, pilnībā atbilst nelielajām ērģelēm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: