Kustes dambja rekonstrukcijas laikā paredzēts nozāģēt koku rindu līdzās ielai un tās vietā iedēstīt jaunus kociņus. Iedzīvotājus aicina izteikt savu viedokli.

Šī gada vasaras sākumā tika uzsākti ielu rekonstrukcijas darbi Kustes dambī un vienā Robežu ielas posmā: ielu brauktuves rekonstrukcija, gājēju un veloceliņa, kā arī apgaismojuma izbūve, autobusu pieturvietu rekonstrukcija, esošo ielu nobrauktuvju pieslēgumu sakārtošana utt. Vērienīgās rekonstrukcijas laikā veiktajos darbos cietuši koki Kustes dambī – aptuveni 20–30 gadu vecās liepas. Tās ne vien ir zaudējušas savu vizuālo pievilcību un ainavisko vērtību, bet pasliktinājies arī to veselības stāvoklis un ir apdraudēta to kvalitatīva turpmākā pastāvēšana, secinājuši pieaicinātie eksperti, kuri oktobrī novērtēja koku stādījumus. Koki ir zaudējuši aptuveni 80% no savas sakņu sistēmas, kā arī zemes reljefa nobīdes rezultātā radusies situācija, ka saknes nav pilnībā nosegtas ar augsni. Pastāv aizdomas, ka vasaras periodā saknes bijušas pakļautas tiešai saules staru ietekmei, kas veicinājis to izžūšanu. Tāpat vairākiem kokiem ir konstatēts vājš zarojums vai vainaga novirze no vispārējās normas. Arī iepriekšējā ielu rekonstrukciju pieredze Ventspilī rāda, ka remonta laikā saglabāt esošos stādījumus nav vēlams. Piemēram, Sanatorijas ielā saglabāto veco koku saknes izcilāja jauno ielas segumu.

 

Speciālisti rekomendē Kustes dambī veikt esošo 114 koku nozāģēšanu un to nomaiņu pret jauniem stādījumiem. Nozāģēto liepu vietā ieteikts iestādīt 136 jaunas Holandes liepas, 26 trauslos vītolus, 12 parastās kļavas un citus jaunus kokus, kopā 250. Tāpat paredzēts ielas zaļo zonu papildināt ar vairākiem simtiem krūmu – Japānas spirejām.

 

Lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli pirms galīgā lēmuma pieņemšanas, p/i Komunālā pārvalde aicina iedzīvotājus no 30. oktobra līdz 7. novembrim Ventspils portālā izteikt viedokli par ielas apstādījumu nomaiņu Kustes dambī. Pozitīva lēmuma gadījumā stādīšanu paredzēts veikt nākošā gada pavasarī.

 

Saņemt sīkāku informāciju par esošo koku novērtējumu un jaunajiem plānotajiem stādījumiem iespējams p/i Komunālā pārvalde, Užavas ielā 8, 3. stāvā, vai Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļā, Jūras ielā 36, 1. stāvā, 1. kabinetā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: