Jau ceturto reizi savas pastāvēšanas 8 gados Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Ventspils pilsētas dome pasniegs kopēju balvu rakstniecībā par šajā rezidenču vietā tapušu darbu dzejā, prozā un tulkošanā.

Apbalvošanas pasākums notiks 11 .septembrī plkst. 19.00 Teātra namā Jūras vārti,Ventspilī, integrējot to koncerta „Vēstules. Klusas dziesmas” ievaddaļā.

 

Šogad žūrija lēma piešķirt balvas Inesei Zanderei (dzeja) par krājumu „Putna miegā”; Gundegai Repšei (proza) par romānu „Labie ļaudis”, kā arī „Rakstnieku pavārgrāmatu un interviju apkopojumu „Rakstnieki ir”, un Nairai Hačatrjanai (tulkojums) par latviešu prozaiķu izlasi armēņu valodā. Katrs laureāts saņems 700 eiro.

 

Izcilības stipendijas 420 eiro un iespēju vienu mēnesi dzīvot Rakstnieku mājā šogad saņems izcilā grāmatu redaktore (vairāk kā 150 nozīmīgu grāmatu) Gundega Blumberga un jaunā prozaiķe Zanda Tereško.

 

Žūrijas darbs kļūst aizvien sarežģītāks, jo šajā laikā Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja apliecinājusi savas darbības nozīmību ne tikai Latvijas kultūras dzīvē, bet arī starptautiskā līmenī: te pieteikušies un viesojušies literāti vairāk kā no 60 pasaules valstīm, un Mājā sarakstīto grāmatu skaits aizvien aug, nu jau pārsniedzot trešo simtu.

 

Žūrijas sastāvā strādāja: Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, Ventspils muzeja direktore Margarita Marcinkeviča, dzejniece Ieva Rupenheite, Ventspils Galvenās bibliotēkas direktore Astra Pumpura, rakstnieks Andris Akmentiņš, dzejnieks, tulkotājs Edvīns Raups, rakstniece Dace Rukšāne Ščipčinska, tulkotāja Maima Grīnberga.

 

Balvu par Ventspils Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā radītu darbu dzejā, prozā un tulkošanā svinīgā ceremonijā pirmo reizi pasniedza 2008. gadā. Tolaik laureāti bija Agnese Krivade, Latvija, (dzejā), Kevins Vennemans, Vācija, (prozā), Sergejs Moreino, Latvija/Maskava (tulkošanā), 2010. gadā Kristīnai Ehinai, Igaunija, (dzejā), Andrai Manfeldei, Latvija, (prozā), Aleksandram Zapoļam, Latvija, (tulkošanā), 2012. gadā Eduardam Aivaram (dzeja), Ingai Žoludei (proza), Dacei Meierei (tulkojums).

 

Ventspils pilsētas dome katru gadu pasniedz arī divas izcilības stipendijas Latvijas kultūrā nozīmīgam, nopelniem bagātam literātam un jaunam, daudzsološam rakstniekam, līdz šim tās izpelnījušies Valdis Bisenieks, Andris Kolbergs, Knuts Skujenieks, Imants Auziņš, Uldis Bērziņš un Leons Briedis, bet tolaik iesācēji Andris Ogriņš, Arvis Viguls, Artis Ostups, Jānis Vādons un Jānis Joņevs nu jau ir redzamas personības Latvijas literatūrā.

 

Foto paraksts: 2012. gadā vienu no balvām ieguva rakstnieks Eduards Aivars.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: