Līdz 30. septembrim Livonijas ordeņa pils izstāžu zālē apskatāma naudas dizaina autoru grupas oriģināldarbu izstāde Uz visu banku!.

Izstādē apskatāmi Olgas Šilovas (tēlniecība), Andra Vārpas (tēlniecība), Guntara Sietiņa (grafika) un Daiņa Pundura (keramika) darbi.

Visi četri autori ir sadarbojušies ar Latvijas Banku, veidojot Latvijas naudas vizuālo tēlu, bet šajā izstādē mākslinieki uzrunā auditoriju ierastākā – mākslas darbu valodā, radot kopā pievilcīgu un harmonisku sarunu.

 

Visi mākslinieki ir izcili savās jomās un gandrīz visi strādā arī kā Mākslas akadēmijas pasniedzēji. Olga Šilova, Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļas asociētā profesore, dzimusi Ventspilī un kā savu pirmo keramikas skolotāju nereti minējusi pazīstamo Ventspils personību Ausmu Saliņu, kuras vadītājā keramikas pulciņā iepazīti tēlniecības sākumi. Izstādei Ventspils muzejā Olga īpaši radījusi darbu-instalāciju Tepiķi, ko veido vairāki desmiti tikko piedzimušu kucēnu atveidi un marmora akmeņi. Pati māksliniece par sava radītā ieceri saka: „ Dzīvas radības pielīdzinātas nedzīvām, kā radītie un tikai izsapņotie darbi, īstenotas un neīstenotas idejas, veiksmes un neveiksmes.”

 

Keramiķis Dainis Pundurs pazīstams savā radošajā darbībā ar spēju pārvarēt iesīkstējušus priekšstatus attiecībā uz keramikas jomu, - Daiņa savulaik radītie milzu objekti mālā ar it kā uzirdināto virsmu, kas atgādina karstumā saplaisājušu mālainu zemi, ir sen paplašinājuši keramikas robežas. Līdzās diviem apjomīgiem darbiem no cikla Te bite, izstādi piepilda porcelāna raudiņu bari (Sausā sezona), kas labi iederas šīsvasaras karstuma rekordos.

 

Grafiķis Guntars Sietiņš muzeja izstāžu zālē eksponējis 13 grafikas, starp kurām dominē lielformāta darbu cikls Raksti sarežģītajā mecotintas tehnikā, par kuras nepārspētu meistaru mākslinieks tiek uzskatīts. G.Sietiņš ir Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas katedras vadītājs un profesors. Pēdējā laika sniegumā, līdztekus dominējoši melnā nokrāsām ielauzusies sarkanā krāsa, radot piesātinātus un citātiem bagātus darbus Melns un sarkans, Ugunsmūris.

 

Tēlnieks Andris Vārpa, iespējams, vairāk zināms rīdziniekiem, jo tieši viņa daiļradei piederīgas Rīgas parkos dzīvojošās bronzas skulptūras- Kārlis Padegs, kas atbalstījies zem Vērmanes dārza liepām, tieši tur, kur reiz kopā ar Valdi Kalnrozi, sabiedrības uzskatus tracinot, bija sarīkojuši savu pirmo kopīgo izstādi. Vai līdzās Dailes teātrim sēdošais baskājis sapņotājs Irbīte, kura lieliskie pasteļi glabājas arī Ventspils muzeja mākslas krātuvē. Taču tēlnieka radošajā darbībā nozīmīgu vietu ieņem akmens tēlniecības simpoziji gan Valmierā, gan Staicelē, kuru organizators un dalībnieks ir Andris Vārpa. Tēlniekam piemīt lieliska materiāla izjūta un prasme abstrahēt ierastas lietas, piemēram, viņa bronzas Spilvens ir skaista līdzība par ērtībām/ vērtībām.

 

Izstāde saturiski papildina pilī notiekošo multimediālo projektu Naudas dizains. PIN kods, kurāskatāmas visu četru mākslinieku radītās gan īpašā dizaina lata apgrozības monētas, gan jubilejas un piemiņas monētas, kā arī Mildas skulpturālais veidols (O.Šilova) Latvijas eiro monētai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: