Šodien plkst. 16.00 Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā paredzēta tikšanās ar Mākslas skolas audzēkņu darbu izstādes "Rijā raku" autoriem.

Izstāde būs apskatāma līdz 31. oktobrim. Mākslas skolas audzēkņi vienā no mācību uzdevumiem veidoja seno laiku podu atdarinājumus - akmens laikmeta keramiku. Tās ir vāzes, smagnējas bļodas un citi trauki, kādi lieliski varētu rotāt Freda Flinstona  un Bārnija mitekļus.

 
Īpašā veidā gatavoti, raku tehnikā apdedzināti darbi sarindojušies uz podestiem muzeja rijā. Raku keramika pie mums atceļojusi no Japānas, kur kāds vietējais podnieks, savam kungam par godu, radīja īpašā veidā darinātus traukus tējas ceremonijai.
Krāsnī tos uzkarsēja līdz glazūras kušanas temperatūrai, pēc tam tos kvēlojošus ar stangām ņēma no krāsns ārā un svieda toverī ar koku skaidām, lapām vai salmiem. Tur trauki nokvēpa melni un glazūra iemantoja īpašu krāsu. Pie mums līdzīgs apdedzinājuma veids ir tā sauktajai melnajai keramikai. Dažs labs pods tādu apiešanos neiztur un ieplīst, bet arī tas piederas pie keramikas noslēpuma un brīnuma.
 

Audzēkņu darbu izstādē eksponēti arī vides objekti - Puķu kastes, kas ir funkcionāli keramikas trauki, kuros audzēt puķes. Šie darbi tapuši ar pagājušā mācību gada Mākslas skolas absolventu čaklajām rokām. Rūpīgi nostrādātus, tos labprāt savā dārzā vai uz palodzes redzētu neviens vien skaistuma mīļotājs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: