Lai arī Latvijas galējos austrumos un pat Rīgā otrdien manīts pirmais sniegs, šomēnes ziema vēl nav gaidāma. Dienas pakāpeniski kļūst ne tikai īsākas, bet arī vēsākas.

Oktobris ir kā laivinieks, kurš nevar izvēlēties – palikt saules gaismas pielietajās mierīgajās straumēs vai izbaudīt piedzīvojumu rudens vēju kultos ūdeņos. Tāpēc oktobrī, kā jau pārejas mēnesī no siltās uz auksto sezonu, iespējams izbaudīt gan atvasaras mieru, gan rudens vētru skarbumu.

Šī gada oktobra sākums izcēlās ar ar sausu, saulainu, lai arī vēsu laiku, ko atnesa anticiklons virs Skandināvijas. Mēneša vidū tā ietekme pamazām zūd. Latvijas vides, ģeoloģijas un meteroloģijas centra klientu apkalpošanas daļas vadītāja Laura Krūmiņa  prognozē, ka naktī no 14. uz 15. oktobri vakar nedaudz pieklusušā vēja spēks atkal pastiprināsies, jūras piekrastē, tai skaitā Ventspilī, brāzmās sasniedzot pat vētras spēku.

Tam sekos mierīgāks periods šīs nedēļas nogalē, bet nākošajā nedēļā paliks vēsāks – naktīs temperatūras gaidāmas -2...+3 grādu,  piekrastes rajonos +4...+7 grādu robežās, dienas laikā maksimālās temperatūras atzīmes sasniegs +8...+14 grādus.

Atsevišķās vietās paredzams īslaicīgs lietus. Oktobra mēneša pēdējā dekādē laika apstākļus noteiks Atlantijas cikloni, kas nesīs rudens lietavas, iespējamas ir arī stipras rudens vētras. Lai arī aizvakar omēr ziemas iestāšanās oktobrī nav gaidāma. 

Sinoptiķi apliecina, ka oktobrī Latvijā laika apstākļi var būt ļoti dažādi – ir bijuši gadi, kad gaisa temperatūra sasniegusi pat +25 grādus, bet ir novērots arī sals līdz -16 grādiem. Pēdējās desmitgadē pieminēšanas vērts ir 2006. gads, kad pēc siltas vasaras Mērsragā arī oktobra sākumā gaisa temperatūra pakāpās līdz +21 grādam, savukārt 2002. gadā 21. un 22. oktobrī Baltijas jūras piekrastē gaisa temperatūra noslīdēja līdz -10, bet Vidzemes augstienē līdz -16 grādiem. Atsevišķos aukstos rudeņos oktobrī var aizsākties arī ziema ar pastāvīgu sniega segu.

Laika zīmju zinātāja un tulkotāja Alda Birziņa Ventas Balsij atklāj, ka steidzoties lauku darbos, nav bijis laika pievērsties vērojumiem. Vienīgi, spriežot pēc pagājušajā nedēļā kautā tekulēna žults pūšļa, kas nav bijis liels, gaidāmajai ziemai nevajadzētu būt bargai. «Tomēr ar to vien ir par maz, lai apgalvotu droši,» spriež sieviete un sola laika vērojumiem pievērsties tad, kad lielums darbu būs apdarīti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: