Šodien, 11. martā, plkst. 17:30 Vēstures otrdienu lekciju ciklā ornitologs Viesturs Ķerus interesentiem stāstīs par gada putnu – pupuķi. Tā būs kā ievadlekcija pirms Putnu dienām, kas no 12. līdz 21. martam norisināsies Livonijas ordeņa pilī.

Par 2014. gada putnu izraudzīts Latvijā samērā reti sastopamais, krāšņais putns – pupuķis, un par šo putnu kārtējā Vēstures otrdienā stāstīs Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

 

Viesturs Ķerus strādājis pie Latvijas, Ķemeru Nacionālā parka, Ziemeļvidzemes biosfēras un Gaujas Nacionālā parka ligzdojošo putnu atlantu veidošanas. Pupuķu pētījumu programmu viņš uzsācis jau 2003. gadā. Pupuķis ir dienvidnieks, un Latvija atrodas uz tā izplatības areāla ziemeļu robežas. Visbiežāk pie mums šis putns sastopams Rīgas apkārtnē - no Jūrmalas līdz Zvejniekciemam, kā arī kāpu zonas priežu mežos, piemēram, Vendzavās. Kopš 2006. gada pupuķu pētījumi notiek Ādažu poligonā, kur izvietoti sugas ligzdošanai piemēroti būri, un pērn sadarbībā ar Šveices Ornitoloģijas institūtu 19 Latvijas pupuķi tika aprīkoti ar ģeolokatoriem.

 

Šī gada laikā ornitologi mēģinās noskaidrot, kur Latvijas pupuķi pavada ziemu, apzinās to ligzdošanas vietas un iepazīstinās plašāku sabiedrību ar šo interesanto putnu. Lekcija notiek sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi Slīteres Nacionālo parku.

 

Tie, kuri vēlas dzirdēt pupuķa dziesmu, to var paklausīties ŠEIT

 

Foto: selgasfoto.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: