Februārī Ventspils brīvostā pārkrauti vairāk ne kā 3 miljoni tonnu kravas, kas ir par 22% vairāk nekā pagājušā gada februārī.

Kopā šī gada pirmajos divos mēnešos pārkrauti 5,9 miljoni tonnu kravas un tas ir par 8% vairāk nekā šajā periodā pirms gada, informē Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.
 
A.Lembergs: „Februāris Ventspils brīvostā aizritējis ļoti veiksmīgi, kravu apgrozījums pārsniedzis trīs miljonus un tas ir vairāk nekā pērn. Pēc pirmajiem diviem mēnešiem, gada plānotais kopapjoms tiek apsteigts par vairāk nekā vienu miljonu tonnu. Tomēr, izvērtējot ekonomisko situāciju un pieprasījumu pēc energoresursiem pasaulē, kā arī to, ka ostu darbību negatīvi ietekmē valdības lēmums aplikt ostu nodevas ar nodokli, kas stimulē klientus pārorientēt kravas uz citām ostām, gadā kopā ceram saglabāt kravu apjomu iepriekšējā gada līmenī. Ventspils brīvostas pārvalde turpinās aktīvi attīstīt infrastruktūru, lai noturētu savas pozīcijas pieaugošas ostu konkurences un ekonomiskās krīzes seku apstākļos.”
 
19. februārī notika svinīga Ventspils brīvostas sauskravu termināļa atklāšana. Tajā kokmateriālu pārkraušanas un uzglabāšanas pakalpojumus sācis sniegt SIA „Ventplac”. Investīcijām Ventspils brīvostas infrastruktūrā 2014.gadā plānoti 37,2 miljoni eiro, tai skaitā 15,1 miljons eiro ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums.
 
Turpināsies 12. piestātnes būvniecība, kur būs jauns universālo kravu terminālis, un 1.muliņa demontāža, lai varētu attīstīt „Baltic Coal Terminal” otro kārtu un palielināt apgrozījumu līdz pat 10 miljoniem tonnu. Turpināsies pievadceļu Ventspils brīvostas teritorijā esošajiem termināļiem un industriālajām zonām izbūve un rekonstrukcija. Šogad plānots rekonstruēt Ventspils brīvostas pārvaldes flotes piestātni, remontēt Ziemeļu mola viļņu aizsargsienu un 34.piestātnes zemūdens daļu.
 
Turpinot attīstīt rūpniecisko sektoru, 2013. gada maijā tika atklāta SIA „EuroLCDs” šķidro kristālu displeju rūpnīca, bet aprīlī - SIA „Heimdal Skonto Latvija” māju moduļu ražotne. 2013.gadā caur Ventspils ostu eksportēti 177 Ventspils ražotnē tapušie māju moduļi. Šogad turpinās hidraulisko savienojumu ražotnes „Hydraulic Bauteile Baltic” būvniecība un drīzumā sāksies ES fondu līdzfinansēta divu jaunu rūpniecisko ēku būvniecība.
 
Septiņi no desmit Ventspils brīvostas termināļiem šī gada pirmajos divos mēnešos palielinājuši kravu apgrozījumu attiecībā pret iepriekšējo gadu. Kravu pieaugums bijis SIA „Ventspils Nafta termināls” 18%, AS „Kālija parks” 204%, AS „Baltic Coal Terminal” 13% , SIA „Ventall Termināls” 54%, SIA „Noord Natie Ventspils Terminals” 4%, SIA „Ventplac” 39%, SIA „Ventamonjaks serviss” 1%. Savukārt kravu apgrozījums samazinājies AS „Ventbunkers” - 23% un AS „Ventspils tirdzniecības osta” - 28%. AS ”Ventspils Grain Terminal” šogad kravu pārkraušanas operācijas nav notikušas. 
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: