Vakar teātra nama mazajā izstāžu zālē atklāta fotogrāfa Valta Kleina izstāde Patiesība un meli, kas augustā bija skatāma Cēsu mākslas festivāla laikmetīgās vizuālās mākslas izstādē Take Care.

«Patiesība – tas ir apgalvojums vai noliegums priekšmeta atbilstībai pašam priekšmetam. Meli – tas ir apgalvojums vai noliegums attiecībā uz priekšmetu, kas neatbilst pašam priekšmetam. Ja jau tā būtu, tad iznāk, ka nav atšķirības starp patiesības un melu ideju, izņemot to, ka viena ideja atbilst priekšmetam, bet otra – neatbilst, un, lai kādu ideju mēs izvēlētos, neatkarīgi no tā, vai tas būtu apgalvojums vai noliegums, – gan viens, gan otrs domāšanas veids būs pareizs. Atšķirība būs vienīgi spriešanas veidā (..), » Traktātā par izpratnes reformu raksta 17. gs. holandiešu filozofs B. Spinoza.

Arī Valts Kleins pauž līdzīgu viedokli: « Mēs bieži vien daudzas lietas savā dzīvē vērtējam ārkārtīgi viennozīmīgi – saucam par briesmīgiem vai ļoti labiem, bet pēc zināma laika perioda atzīstam, ka esam tos novērtējuši nepareizi. Bieži mēs alojamies un nezinām, ko saukt par patiesību, ko – par meliem. Beigu beigās tas ir viens un tas. Tas caurauž visas sfēras – personisko, sabiedrisko, ekonomisko, politisko. Patiesība un meli ir lieta, kas līdzsvaro pasauli – kā iņ un jaņ, kā melns un balts, labs un slikts.»

Sērijas Patiesība un meli darbi tapuši bijušajās armijas daļās, pamestās mājās – vietās, kur mūžīgais saskaras ar laicīgo. Lietus, vējš, sniegs sācis veidot uz sienām savus rakstus, veselu tēlu sistēmu, ko fotogrāfs saskatījis un mēģinājis atainot. Zināmā mērā to var dēvēt par Kleina atgriešanos uz publiskās skatuves – Latvijā viņam nav bijušas izstādes gandrīz 20 gadu.

Jautāts, vai viņam ir svarīgs vērtējums – kritiķu, kolēģu, skatītāju –, fotogrāfs atbild, ka, par laimi, esot no tā izaudzis: «Pašidentifikācija man vairs nav nozīmīga. Man bija svarīgs notikums pats par sevi – to atklāt, atrast sižetu, realizēt ideju. Kā cilvēki to uztvers, pārdzīvos, vērtēs, ar ko salīdzinās, ir jau viņu kaislības.» Fotogrāfs Kleins atzīst, ka, pēc ilgāka pārtraukuma uzrīkojot izstādi, esot āķis lūpā, un ir jau dažas idejas, pie kā strādājot.

Kopš 1997. gada, kad Kleins nodibināja savu fotostudiju Secret Garden Studio, viņš pamatā nodarbojas ar komerciālo foto. Pa retam iznākot strādāt arī ārzemēs, tā, drīz Valts Kleins dosies uz Londonu, kur viņam jābildē antikvāri priekšmeti. Esot ārzemēs, viņš izmanto iespēju arī pabūt izstādēs: «Svešā vidē nonācis, cilvēks paliek ļoti redzīgs, dzirdīgs, atdzīvojas visi maņu orgāni. Kad pārāk ilgi atrodies vienā vietā, visu redzi no ļoti tuvas distances.»

Modelim jādara viss, lai fotogrāfs būtu laimīgs, – atzīst fotogrāfs Valts Kleins, būdams modeļa lomā. Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: