Arī šogad Ventspils muzejs ikvienu aicina tuvāk iepazīt gadskārtu tradīcijas, kas tiks atzīmētas Brīvdabas muzejā, apmeklēt dažādas interesantas muzeja programmas, kā arī apskatīt izstādes Livonijas ordeņa pilī.

Gadskārtu tradīcijas

Gadskārtu tradīcijas Piejūras brīvdabas muzejā pavasarī tiek svinētas ar prieku un sparu. Izrādās, ka Vastlāvji jeb Metenis (lejasvācu Fastelauendt – gavēņa priekšvakars) ir sena, no viduslaikiem nākusi tradīcija un savulaik tas bijis Rīgas saviesīgās dzīves galvenais gada notikums, kuram sāka gatavoties jau ap Ziemassvētkiem. Vastlāvjus svinēja arī līvi Kurzemes jūrmalā, bet citur Latvijā šie svētki bija vairāk pazīstami kā Metenis. Kurzemes jūrmalā šo dienu vēl dēvēja par Zvejas dienu vai Stūrmaņu dienu, jo šajā dienā izvēlēja laivas stūrmani, tāpēc pēdējam bija jārīko mielasts, kurā visi ar zveju saistītie kārtīgi līksmoja.

22. februārī plkst. 12Piejūras brīvdabas muzejāsvinēsim Meteni; kurā piedalīsies teātra studija Savējie (vadītāja Ineta Kalniņa) un Smiltiņu ģimene, kas ceps apaļas un gardas pankūkas. Būs dziesmas, rotaļas, danči, laimes pogu gatavošana, sildīšanās pie ugunskuriem un silta tēja. Līksmā pavasara gaidīšana slāvu folkloras tradīcijās turpināsies 2. martā Masļeņicā, kad Piejūras brīvdabas muzejā ņirbēs etnogrāfisko ansambļu košie sarafāni un kopā ar salmu lelli gaisā izkūpēs ziemas aukstums. Un tad jau sekos Lieldienas, šogad – 20. aprīlī,kad varēs ripināt, krāsot, sacensties, dāvināt raibi rakstainas olas, aizšūpot odus, knišļus, knaušus, spindeles un atšūpot ražu un citus materiālos labumus. Lai visiem priekiem būtu sirdij un ausij tīkams fons, spēlēs grupa Zvaigžņu lietus.

 

Muzeja programmas

Ventspils muzejs piedāvā jaunas muzeja programmas. Livonijas ordeņa pils (Ilva Buntika, tālr. 29590093) aicina visus putnu draugus iepazīt tuvāk Gada putnu 2014. Vēstures otrdienā, 11. martā, visi tiek gaidīti ieklausīties ornitologa Viestura Ķerus stāstījumā par interesanto kāpu mežu iemītnieku – pupuķi, kuram būs veltīta arī jaunā muzejpedagoģiskā programma. Tuvojoties Lieldienām (01.04.–18.04.), savu darbību uzsāks Zaķa radošā darbnīca, kurā varēs kopīgi darināt dažādus Lieldienu rotājumus.

 

Piejūras brīvdabas muzejā (Zane Pavariņa, tālr. 27188532) gaidīs tos, kurus saista gadskārtu tradīcijas, arī tādas, par kurām vēl maz zināms. Piemēram, ar ko Māras diena atšķiras no Ģertrūdes dienas,kāpēc Ģertrūdēs lācis mostas, bet Māras dienu sauc par Kāpostnīcu, to varēs uzzināt no 3. līdz 31. martam. Savukārt kārtīga Gatavošanās Lieldienām sāksies jau 1. aprīlī un ar visu tradīciju rūpīgu iepazīšanu turpināsies līdz pat Lieldienām (20.04.).

 

Herberta Dorbes muzejā (Inese Aide, tālr. 29999653) par godu rakstnieka dzimšanas dienai arī ieplānotas nodarbības, kurās pirmsskolas un sākumskolas audzēkņi varēs iepazīt rakstnieka dzeju bērniem par ģimeni un ciemoties programmā Ik mīļu brītiņu ciemiņu gaidu...

 

Amatu mājā (Līga Reitere, tālr. 29855125) gaidīs vēstures mīļotājus, jo līdztekus iespējai darboties Sveču darbnīcā ir sagatavota jauna muzejpedagoģiskā programmaSveču vēsture,bet tiem, kas interesējas par amatniecības noslēpumiem, tiks piedāvātas jaunas tikšanās ciklā Iepazīsti meistaru!, kurā varēs uzzināt ko vērtīgu par audumu marmorēšanu (08.03.), kokapstrādi (29.03.), kā arī mūzikas instrumentu darināšanu (26.04.).

 

Herberta Dorbes gads

Rakstniekam Herbertam Dorbem 15. februārī bija jubileja – 120. Rakstnieks (1894–1983) dzimis Zlēkās, daļu savas dzīves pavadījis arī citviet Ventspils novadā – Zūrās, Užavā, Puzē, Ugālē un Vārvē. Ventspilī Dorbe strādājis par pedagogu divās pilsētas pamatskolās, sarakstījis grāmatas bērniem un pieaugušajiem, vācis materiālus par Ventspils puses kultūras darbiniekiem – rakstniekiem, mūziķiem –, kā arī bijis etnogrāfisku lietu mīļotājs. Gada laikā būs iespējams tuvāk iepazīt daudzpusīgo Herberta Dorbes personību ar ceļojošās izstādes Muzeja «Senču putekļi» mantojums palīdzību. Muzeja krājuma izstāde virtuālā veidā būs skatāma arī Pārventas bibliotēkā, martā – Piltenes, aprīlī – Zlēku bibliotēkā, bet no maija līdz gada beigām – rakstnieka muzejā. Rakstnieka jubilejas gada notikumi risināsies ne tikai Dorbes muzejā, bet arī mācību iestādēs un Ventspils bibliotēkā.

 

Nozīmīgu akcentu radīs rakstniekam, pedagogam un novadpētniekam veltītā konference 28. martā Ventspils muzeja Livonijas ordeņa pilī, kurā ar referātiem piedalīsies literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis, Māra Zirnīte, kā arī Ingrīda Štrumfa u.c.

 

Izstādes

Ventspils muzeja Livonijas ordeņa pilī vēl tikai līdz 26. februārim skatāma izcilu dizaina objektu izstāde 20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs, kas tapusi, sadarbojoties Francijas institūtam Latvijā ar Latvijas Mākslas akadēmiju. No 6. marta Livonijas ordeņa pilī varēs iepazīt Ventspils muzeja krājuma izstādi Bārtietes atgriešanās. Līdzās Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa pazīstamajai gleznai Bārtiete (rest. Z. Stikāne, VKKF finansējums) tiks eksponēti īpaši izstādei restaurētie mākslinieka darbi grafikas tehnikās (rest. I. Rozefelde). Joprojām muzeja izstāžu zālē skatāma apjomīgā izstāde par ostas vēsturi Ventspils ostai – 750, bet Herberta Dorbes jubilejas gadam veltīto izstādi virtuālā veidā rakstnieka muzejā var aplūkot jau kopš 18. februāra.



Plašāks notikumu kalendārs apskatāms šodienas laikrakstā “Ventas Balss”!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: