Ventspils aicina apmeklēt vienu no spilgtākajiem Baltijas pasākumiem autordziesmas žanrā – XII Starptautisko bardu saietu „Tatjanas diena”, kurš notiks no 24. līdz 25. janvārim.

Šoreiz tiks organizēti divi koncerti: piektdien, 24. janvārī, plkst. 19.00 Pārventas bibliotēkā notiks ieskaņas koncerts, kurā bardi izpildīs Vladimira Visocka dziesmas, ieeja bez maksas, bet sestdien, 25. janvārī, plkst. 16.00, teātra namā „Jūras Vārti” notiks Gala koncerts, kurā izskanēs galvenokārt dalībnieku autordziesmas.

 

Sagaidāms, ka pasākumā piedalīsies bardi no Latvijas (Ventspils, Madona), Igaunijas (Pērnava), Krievijas (Sanktpēterburga, Pleskava, Kaļiņingrada, Sergijevposad), Baltkrievijas (Minska, Vitebska, Novopolocka), Vācijas (Hamburga, Pinneberga, Karlsrūe) un Ukrainas (Kijeva).

 

Festivāla organizētāji uzskata, ka galvenais uzdevums ir, saglabājot divpadsmit gadu gaitā izveidotās tradīcijas, iepazīstināt žanra cienītājus ar jauno, Latvijas publikai vēl nezināmo, bet savās valstīs un reģionos jau iemīļoto mākslinieku radošo darbību.

Tāpēc uz skatuves redzēsiet gan saimniekus – ventspilniekus, gan arī titula „Saieta talismans” īpašniekus – visu divpadsmit festivālu dalībniekus, gan māksliniekus, kas koncertzālē radīja īpašu atmosfēru aizvadītajā gadā, bet lielākā daļa dalībnieku būs bardi, kas ieradušies Ventspilī pirmo reizi.

 

Nepieciešamību festivāla ietvaros organizēt vairāk kā vienu koncertu organizatori izjuta jau sen, tomēr tikai aizvadītajā gadā Ventspils bardi un „Tatjanas dienas” organizatori pirmoreiz riskēja bez tradicionālā lielā koncerta rīkot arī ieskaņas koncertu. Spriežot pēc ļaužu pārpildītās Pārventas bibliotēkas zāles, šāda veida koncertu publika nenoliedzami atbalsta. Šogad plānots šo sasniegumu nostiprināt vēl vairāk. Plānots, ka pirmie saieta koncerti arī nākotnē būs tematiski.

 

Ne pirmo reizi pasākuma organizatori ņēma vērā ieteikumus, ieviešot nopietnas izmaiņas šā gada festivāla norisē. Pirms pāris gadiem skatītāji pauda bažas, ka nepietiek biļetes visiem, kas vēlas apmeklēt gala koncertu, tāpēc no Ventspils Kultūras centra zāles tas tika pārcelts uz plašo teātra nama „Jūras Vārti” zāli.

 

Festivāla programmas pamatā – autordziesma krievu valodā, kaut gan gandrīz katrā no saietiem piedalījies arī kāds no populārajiem autoriem un izpildītajiem, kas dzied un raksta savus darbus latviešu valodā. Arī šis gads nebūs izņēmums. Dziesmas izskanēs arī baltkrievu un ukraiņu valodā.

 

Starptautisko bardu saietu Ventspilī plāno apmeklēt arī oficiālās delegācijas no diviem kaimiņu sadraudzības autordziesmu festivāliem – „Балтийская Уханa”, kas aizvadītajā gadā notika Kaļiņingradā jau divdesmit sesto reizi, un salīdzinoši jaunā, tomēr jau populārā festivāla, kas notiek Tartu – „Музыка листопада”. Tā kā šogad festivālā piedalīsies arī autordziesmu festivālu organizatori no Vitebskas, Kijevas un Sergijevaposada, tika nolemts pirmo reizi „Tatjanas dienas” ietvaros organizēt arī tikšanos un semināru, kurā apspriedīs iespējamo sadarbību ar ārvalstu kolēģiem.

 

Viena no autordziesmas galvenajām tradīcijām – pieejamība un demokrātiskums. Pateicoties Ventspils pašvaldībai un sponsoriem, viens no koncertiem būs bez maksas, savukārt otrs būs pieejams par simbolisku biļešu cenu.

 

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: