Latvijas iedzīvotāju ietekme uz klimatu divas reizes pārsniedz ieteicamo, liecina Pasaules Dabas fonda (PDF) veiktais pētījums.

PDF pārstāve Dārta Treija informēja, ka Latvijā vidēji viens cilvēks rada 5,14 tonnu oglekļa dioksīda gadā. Lai apturētu neatgriezeniskas klimata pārmaiņas un saglabātu līdzšinējo līdzsvaru dabā, viens cilvēks nedrīkst radīt vairāk par 2,7 tonnām oglekļa dioksīda gadā.

Šajā aprēķinā ir iekļautas ar transportu, mājokli, pārtiku, patēriņa preču un pakalpojumu radīšanu, lietošanu un utilizāciju saistītās tiešās un netiešās emisijas.

Lielākās slodzes uz vidi Latvijā ir saistītas ar mājokļa apsaimniekošanu, transportu un pārtiku. Vislielāko kopējo oglekļa dioksīda emisiju apjomu rada mājoklis - 1,9 tonnas uz cilvēku gadā. Otrajā vietā ir transports ar 1,11 tonnām uz cilvēku gadā, pārtikas ražošana - 0,79 tonnas uz cilvēku gadā. Savukārt viena Latvijas iedzīvotāja gada vidējais sadzīves preču patēriņš ir atbildīgs par 530 kilogramiem oglekļa dioksīda emisijām, bet patērētie pakalpojumi - par 770 kilogramiem. Ar izglītību un veselības aprūpi saistītās siltumnīcefekta gāzu emisijas pēdējo 15 gadu laikā ir samazinājušās, taču strauji augušas ar transportu, komunikāciju, atpūtu un apģērbu saistītās emisijas.

Kā skaidro PDF eksperts un pētījuma autors Jānis Brizga, galvenā siltumnīcas efektu radošā gāze ir oglekļa dioksīds, kas rodas, dedzinot oglekli saturošu kurināmo - ogles, naftu un dabasgāzi. Cilvēku radītā oglekļa dioksīda apjoms pārsniedz Zemes absorbcijas spējas, izraisot siltumnīcas efektu un veicinot klimata pārmaiņas.

Lai ikviens varētu aprēķināt savu ietekmi, izveidots īpašs kalkulators, kas pieejams www.pdf.lv/klimats.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: