Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī, sadarbībā ar Pāvilostas muzeju, no 3. oktobra var skatīt mākslinieces Elitas Viliamas izstādi par pastmarku tapšanu – „Pasaules iekarošana III”.

Izstāde, mākslinieces Elitas Viliamas personā, iepazīstina ar pastmarku veidošanas gaitu un precīzā un skrupulozā darba rezultātu - tipogrāfiski iespiestu pastmarku. Izstādē skatāms viss radīšanas process, sākot ar skici, tās izstrādi, beidzot ar krāsainu oriģinālzīmējumu. E.Viliamai īpaši tuvas ir markas par vēsturiskām tēmām, - pastmarku sērija par senajiem Baltijas kuģiem, Krišjāni Valdemāru, Kurzemes un Zemgales hercogistes 450. gadiem veltītā marka, kā arī pastmarku cikls par ne mazāk vēsturiskajiem Minhauzena piedzīvojumiem.

 

Savulaik, pirmā pastmarka tika radīta Anglijā, 1840. gadā. No praktiska līdzekļa pasta sūtījumu apmaksai 19. gs. vidū pastmarkas ļoti drīz kļūst par savas valsts popularizētājām.

 

Pirmās Latvijas teritorijā lietotās pastmarkas (1857-58) „nesa” Krievijas impērijas divgalvaino ērgli kā liecību par šo guberņu piederību impērijai. Tomēr līdzās valsts organizētam pastam pastāvēja arī privātās pasta līnijas ar savām pastmarkām, piemēram, Cēsu apriņķa pasts 1862.-1901. gadā izdeva savas pastmarkas, uz kurām bija redzamas gan Cēsu pilsdrupas, gan Vidzemes un Cēsu apriņķa ģerboņi.

 

Arī pirmās neatkarīgās Latvijas Republikas pasta apmaksas zīmes (1918) ietvēra noteiktu vēstījumu – tajā bija redzams valsts pirmais, pagaidu ģerbonis, kas attēloja sauli, trīs vārpas un trīs zvaigznes, bet 1919.-1920. gada pastmarku attēlu tematika saistās galvenokārt ar neatkarības cīņām. Interesanti, ka arī pirmā padomju Krievijas pastmarka ir saistīta ar Latviju – tās autors ir pazīstamais latviešu grafiķis Rihards Zariņš.

 

Ventspils muzejā skatāmā izstāde ir sava veida papildinājums apjomīgajai izstādei par Ventspils ostas vēsturi „Ventspils ostai-750” , savukārt pastmarku izstādei izveidots arī neliels interaktīvs pielikums,- apmeklētāji pēc vēlēšanās var izveidot savu privāto pastmarku un, kopā ar iespaidiem par izstādi un muzeju, paņemt par piemiņu sev līdzi.

Izstādi varēs apskatīt līdz 13. novembrim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: